Kort nieuws

UT installeert interactieve ledvloer voor revalidatieonderzoek

Pieter Edelman
Reading time: 2 minutes

De UT krijgt beschikking over een interactieve ledvloer voor onderzoek naar looprevalidatie. De ledvloer kan spelletjes bieden aan de patiënt, wat de revalidatie leuker en uitdagender moet maken. De installatie vloeit voort uit een samenwerking van de UT met het UMC Utrecht, De Hoogstraat Revalidatie en het Amersfoorste Ledgo, dat dit soort vloeren ontwikkelt en onder meer aan The Voice en het Eurovisiesongfestival leverde.

De afgelopen jaren werden diverse proeven uitgevoerd met het gebruik van dit soort installaties voor looptraining bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. ‘Daar zagen ze op zo’n ledvideovloer patiënten die nog nooit zoveel plezier beleefden aan hun revalidatie en nog nooit zo hard liepen’, zegt Dennis Reidsma van de UT. ‘Ledgo wilde dit project naar een hoger niveau tillen en graag verder samenwerken. Binnenkort verwelkomen we al de eerste gebruikers en patiënten. Hun gedrag wordt effectief gestuurd en gemeten, zodat er ook meer inzicht is in de voortgang van de therapie. Bovendien krijgt de therapeut een schat aan data over bijvoorbeeld belasting van de vloer door de patiënt.’

De videovloer op de UT is modulair en heeft een oppervlakte van zo’n negen vierkante meter. De therapeut bepaalt met een tablet hoe de therapiegame eruit ziet. Er zijn veel verschillende games mogelijk, zoals een doorlopend pad waarop bladeren verschijnen. De patiënt moet hierop stappen en wordt bij het missen van zo’n blad ‘opgegeten’ door een haai. Het is overigens de bedoeling de ledvloer ook voor ander onderzoek in te zetten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content