Nieuws

Verum geeft Dezyne-tooling krachtigere motor

Nieke Roos
Reading time: 3 minutes

Verum heeft zijn Dezyne-tooling voor modelgedreven software-engineering gereviseerd. Het Waalrese bedrijf heeft de FDR-modelchecker onder de motorkap vervangen door de MCRL2-modelchecker van de TU Eindhoven. De nieuwe engine presteert nu al beter dan zijn voorganger en biedt een platform waarmee in de toekomst grotere, complexere problemen zijn te verifiëren, zelfs functioneel, aldus Verum. De nieuwe Dezyne-release, versie 2.8.0, komt vandaag beschikbaar.

FDR (Failures-Divergences Refinement) checkt modellen die zijn opgesteld in de formele taal CSP (Communicating Sequential Processes), bedacht door de vermaarde Britse informaticus Tony Hoare. De technologie is ontwikkeld door Formal Systems uit Oxford. Latere versies zijn doorontwikkeld door de plaatselijke universiteit, waar het bedrijf uit is voortgekomen.

In 2008 verleende Formal Systems aan Verum het exclusieve recht om FDR te gebruiken als motor van zijn tooling om software te controleren op correctheid. In 2011 sloten beide partijen een licentieovereenkomst, waarmee het Waalrese bedrijf versie 2.83 mocht distribueren, openbaar maken en bewerken. In 2013 volgde een dienstverleningsovereenkomst met de universiteit van Oxford om versie 2.94 te verspreiden en te gebruiken voor intern onderzoek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content