Opinie

Wie kan me uitleggen hoe je agile test?

Derk-Jan de Grood
Reading time: 3 minutes

Hoeveel wordt er nu werkelijk agile gewerkt? Als ik een schatting zou moeten maken, denk ik dat meer dan een derde van de projecten tegenwoordig deze aanpak volgt. Voor veel organisaties is agile ontwikkeling nog een ver-van-mijn-bedshow. Scrum is nog steeds in opkomst en zet nog steeds vele testprofessionals aan het denken. Wat verandert er straks allemaal? Welke skills heb ik straks nodig? En wat is de rol van testen? Heeft mijn testafdeling straks nog wel bestaansrecht?

In mijn beleving relevante vragen, waar iedere proactieve, serieuze tester over na zou moeten denken. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Begin september volgde ik de Certified Agile Tester (Cat)-training in Potsdam. Toen ik aan mijn team uitlegde dat ik hiervoor een week weg was, ontstond er een gesprek over agile. ’Denk je werkelijk dat dat toekomst heeft?‘, vroeg een van de testers. ’Is dit iets waar we rekening mee moeten houden? Ik houd me daar eigenlijk niet zo mee bezig.‘ We spraken af dat ik hem bij terugkomst een debriefing zou geven over de training en het fenomeen agile testen. Want zijn interesse was wel degelijk gewekt.

Morgen ga ik met hem een kop koffie drinken, zodat ik nog even tijd heb om mijn ervaringen op een rijtje te zetten. De training duurde vier dagen, afgesloten met een uitgebreid praktijk- en theorie-examen op de vijfde dag. Voor het examen was ‘s avonds studeren toch wel een aanbeveling. Dat maakte het een intensieve week. Eerlijk gezegd, beviel me dat wel, weer eens een training volgen waar je echt je schouders onder moet zetten. Daar steek je veel van op en het geeft aanzienlijk meer voldoening dan een cursus waar de lunch het hoogtepunt is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content