Drie Europese investeerders steken gezamenlijk dertien miljoen euro in Sapiens Steering Brain Stimulation. Deze spin-off van Philips Research, gevestigd in München en op de High Tech Campus, werkt aan hersenimplantaatsystemen met een veel grotere nauwkeurigheid dan de huidige generatie. De investering is bedoeld om de technologie verder uit te werken, validaties uit te voeren en om goedkeuring van de Europese autoriteiten te krijgen.
Hersenimplantaten worden gebruikt om de symptomen tegen te gaan van uiteenlopende aandoeningen, waaronder Parkinson, motorische stoornissen, epilepsie en psychische aandoeningen. Een elektrodearray wordt op een tactische plaats in het hersenweefsel gestoken en aangesloten op een pacemakerachtig apparaatje, dat kleine stroompulsen geeft. Proefondervindelijk worden de beste frequentie en stroomsterkte gezocht.
Sapiens wil een aantal tekortkomingen van de technologie aanpakken. Het bedrijf werkt aan elektrodes die compatibel zijn met MRI, en bijbehorende software om de plaatsing te plannen. Het doel is om de elektrode veel nauwkeuriger en sneller op de juiste plaats te krijgen. Daarnaast kan het systeem complexere pulspatronen genereren en moet het makkelijker te programmeren zijn voor de specialist.
Philips Research werkt al sinds 2006 aan de technologie. In 2008 werd er een onderzoeksovereenkomst getekend met Neuronexus, dat hersenimplantaten levert. Philips en Neuronexus houden beide een minderheidsbelang in Sapiens