Pieter Edelman
7 June 2012

Philips schrapt 136 banen bij de verlichtingsfabriek in Turnhout, melden diverse Belgische kranten. Het gaat om kaderleden en productiemedewerkers. Alleen op die manier kan het bedrijf blijven concurreren met de Aziatische productie en met de opkomst van ledverlichting, zegt Philips. In totaal telt de Turnhout-vestiging nu rond de 1700 werknemers.

De Turnhoutse vestiging is zowel Phlips‘ kenniscentrum als productielocatie voor hogedruk-gasontladingslampen. Deze zijn bedoeld voor professionele toepassingen zoals de verlichting van snelwegen, stadions en winkels. Het is echter maar de vraag in hoeverre deze technologie zich staande kan houden tegen de opmars van ledverlichting. De Philips-directie zou al gezegd hebben geen nieuwe producten te willen ontwikkelen met de Turnhoutse technologie, de kennis wordt vooral ingezet om de huidige lampen goedkoper te maken.

Garanties voor werkgelegenheid kunnen er dan ook niet worden gegeven. Om die reden brak er in februari al een wilde staking uit in Turnhout.