Nieke Roos
15 May 2008

Met zijn Pic24FF256GB1-lijn introduceert Microchip twaalf energiezuinige microcontrollers met een grote opslagcapaciteit. De familieleden verbruiken 100 nA in rust en beschikken over 16 kbyte Ram en 256 kbyte flitsgeheugen. Dankzij de 12 Mbit/s USB 2.0-poort met On-the-go-functionaliteit kunnen ze fungeren als hoofdstation, randapparaat of allebei. Daarnaast hebben de componenten tot drie I2C-poorten, driemaal SPI en vier Uarts. De Peripheral Pin Select-functie maakt het mogelijk om de pentoekenning van de digitale periferie te optimaliseren op de benodigde I/O en de indeling van de print.

De microcontrollers gaan vergezeld van uitgebreide softwareondersteuning, gratis stuurroutines voor de diverse USB-klassen en applicaties. Hiermee zijn eenvoudig toepassingen te realiseren zoals het lezen van en schrijven naar flitsgeheugenloopwerken, draadloze communicatie en het op afstand bijwerken van systeemprogrammatuur. De Charge Time Measurement Unit (CTMU) in combinatie met het licentievrije programmapakket MTouch Sensing Solution stelt ontwikkelaars in staat om heel eenvoudig zonder externe componenten capacitieve aanraakgevoelige bediening aan hun ontwerp toe te voegen. Samen met Microchips gratis QVGA Graphics Software Library beschikken zij over een complete oplossing voor bedieningsinterfaces met USB.

Voor ontwikkelaars die snel willen beginnen, is er de MPLab Starter Kit voor Pic24F. Deze omvat alle benodigdheden, zoals een MCU-print gevoed vanuit een USB-poort, de gratis ontwikkelomgeving MPLab en de C-compiler MPLab C32 plus de bijbehorende documentatie, voorbeeldprojecten met toelichting, schema‘s en 16 bit compatibele stuurroutines voor de periferie. Op website van Microchip zijn diverse gratis programma‘s op te halen: USB Host Stack, USB Device Stack, USB OTG Stack, software voor bestandsbeheer en stuurroutines voor verschillende USB-klassen (CDC, Custom, HID, MSD).

De componenten in de nieuwe Pic24FJ256GB1-serie zijn ondergebracht in 64-, 80- of 100-pens TQFP‘s. Ze zijn op dit moment leverbaar in monsterhoeveelheden, terwijl de volumeproductie naar verwachting in mei 2008 van start gaat.

 advertorial 

8-bit Microcontrollers Still Anchor the Majority of Embedded Designs Today

They are tiny, but vitally important. The market for 8-bit microcontrollers continues to grow strongly as a key part of the drive to digitalisation, highlighted by the current chip shortages. Read more about Microchip’s 8-bit devices.