Pieter Edelman
13 June 2014

Het Nederlands-Finse Aito, dat technologie voor piëzogebaseerde aanraakinterfaces ontwikkelt, heeft in een tweede investeringsronde twee miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil hiermee zijn producten commercieel uitrollen.

De Aito-technologie is bedoeld om oppervlakten zoals plastic, hout, glas, textiel en metaal tot aanraakgevoelige interfaces om te toveren. Een piëzo-element onder het oppervlak registreert de minieme vervorming wanneer het wordt aangeraakt. Hetzelfde piëzo-element kan gebruikt worden voor haptische of audiofeedback.

Volgens Aito biedt deze aanpak verschillende voordelen boven gangbare technologieën zoals capacitieve of inductieve detectie, mechanische knoppen of optische registratie. Het energieverbruik zou veel lager liggen, handschoenen of vocht vormen geen bezwaar, feedback is mogelijk en de technologie is eenvoudig te verwerken in de productbehuizing – per knop moet een off-the-shelf piëzo-element van nog geen halve millimeter dik worden toegevoegd.

Het bedrijf is een uitvloeisel van Smartpie, een samenwerking tussen de onderzoekswereld en bedrijfsleven rond piëzotechnologie die in 2007 met een Smart Mix-subsidie in het leven werd geroepen. Het Nederlandse D-Switch ging in het kader van dit project samenwerken met specialisten in haptische feedback van de universiteit van Helsinki. In 2009 deed het management van D-Switch de merknaam en activiteiten over naar Danielson en ging verder met de Aito-technologie. In 2012 ontving het zijn eerste financiering van 1,2 miljoen euro.