Pieter Edelman
3 January 2012

De Raspberry Pi, een goedkoop Linux-gebaseerd pc-bordje ter grootte van een creditcard, is klaar voor de eerste productie. Binnen hobby- en hackerskringen wordt al sinds de aankondiging in mei reikhalzend uitgekeken naar het Britse bordje. Het initiatief is opgezet om een pc-(experimenteer)platform in de handen te krijgen van kinderen. De bordjes worden echter wereldwijd en per stuk verkocht, wat het ook interessant maakt voor onder meer hobby- en onderwijstoepassingen. De specificaties zijn volledig vrij – de initiatiefnemers hopen dat er zo goedkope kopieën op de markt zullen verschijnen.

Het bordje draait op een Arm11-gebaseerde 700 MHz Broadcom-processor met 128 of 256 MB Ram. Voor output moet er een tv of monitor worden aangesloten, de input moet komen van USB-randapparatuur. De stroom komt van een micro-USB-aansluiting. Verder beschikt de Raspberry Pi over SD-kaart-slot, audio en optioneel Ethernet.

Volgens de Raspberry Pi Foundation worden er in de eerste batch tien duizenden bordjes gefabriceerd, die over ongeveer een maand op de website worden aangeboden.