Het Utrechtse 2getthere heeft een intentieverklaring getekend om een volledig autonoom groepsvervoerssysteem te ontwikkelen op de campus van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Behalve met de universiteit werkt het bedrijf daarbij samen met ov-bedrijf SMRT, zijn partner in de regio. Volgend jaar moeten 2getthere’s grt-voertuigen (group rapid transit) onderdeel zijn van het transportnetwerk op de NTU Smart Campus, waar al sinds 2012 autonome voertuigen proefrijden.

De nieuwe generatie grt kan maximaal 24 personen per voertuig vervoeren met een topsnelheid van veertig kilometer per uur, in twee richtingen. De elektrische wagens gebruiken magneten in het wegdek voor hun navigatie. In een proef op de campus hebben ze sinds vorig jaar november al bijna vierduizend passagiers vervoerd over een 350 meter lang traject tussen twee studentencomplexen. Als volgende stap gaan ze vanaf het vierde kwartaal een dienst rijden tussen die complexen en de centrale universiteitsgebouwen, waarbij ze dagelijks twee- tot driehonderd mensen bedienen. Beoogd eindstation is een campusbrede inzet, naast de andere autonome voertuigen.
De NTU is een toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van autonoom vervoer en haar Smart Campus is een proeftuin voor mobiliteit-as-a-service. Verschillende transportmethodes komen er samen, waaronder shuttlebussen, elektrische scooters en elektrische (deel)fietsen. Eén mobiliteitsplatform ontsluit al deze mogelijkheden, onder meer via een smartphone-app. De Utrechtse grt’s worden niet alleen onderdeel van dit netwerk, dat op dit moment twaalf haltes telt op de campus en het nabijgelegen Cleantech Park, maar de partners gaan ze ook gebruiken om onderzoek te doen naar manieren om autonoom rijden te verbeteren, bijvoorbeeld met ai, geavanceerde sensoren en sensorfusiealgoritmes, en nieuwe vlootmanagementoplossingen.