René Raaijmakers
11 October 2006

Het nieuwe kennisinstituut Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) krijgt 150 miljoen euro van de Nederlandse overheid. Het is het hoogste bedrag dat ooit in Nederland aan een publiekprivate samenwerking is toegekend. Het geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES), het aardgasfonds dat projecten financiert ter versterking van de economische structuur.

De aangesloten bedrijven bij het nieuwe instituut voor moleculaire geneeskunde leggen ook nog eens 150 miljoen euro op tafel. Daarmee komt het totale budget op 300 miljoen euro. Belangrijkste deelnemers zijn FEI, Organon, DSM en Philips. Ook medische centra van universiteiten en het Nederlands Kankerinstituut doen mee.

Het instituut heeft de potentie om het belangrijkste kenniscentrum voor moleculaire geneeskunde in Europa te worden. De wetenschap maakt het mogelijk om therapieën te selecteren die zijn afgestemd op het genetisch profiel van de patiënt. Dat moet leiden tot snellere, goedkopere behandelingen die minder neveneffecten hebben. Het nieuwe instituut hoopt onder meer snelle DNA-uitleestechnologie te ontwikkelen. Het hoofdkwartier van het CTMM komt op de High Tech Campus in Eindhoven. Ziekenhuizen gaan de klinische testen doen.