Onderzoekers aan de technische universiteit van München zijn erin geslaagd om omgevingen driedimensionaal in kaart te brengen met standaard microgolfbronnen zoals wifi-routers. De techniek werkt vergelijkbaar met het maken van een optisch hologram, maar is aanzienlijk makkelijker uit te voeren: er zijn slechts twee ontvangsantennes nodig, een vaste en een bewegende. De Duitsers denken vooral aan Industrie 4.0-toepassingen, waarbij objecten in productiehallen gevolgd kunnen worden.
Het gebruik van microgolven om ruimtes in kaart te brengen, is beslist niet nieuw, maar tot nog toe was er altijd breedbandige apparatuur nodig. Met holografische technieken kan een beeld met een ruimtelijke resolutie van enkele centimeter ontfutseld worden aan doodgewone smalbandige wifi- of bluetoothsignalen, of zelfs gsm. Met toekomstige wifistandaarden in het 60 GHz-gebied kan de nauwkeurigheid nog verbeterd worden.

Voor het maken van de 3d-modellen wordt de zender als een bron van coherente elektromagnetische straling beschouwd. Het golffront hiervan bevat informatie over alle objecten die het onderweg tegengekomt. Door dit golffront op te vangen met een lange antenne en te vergelijken met een refentie-antenne, is een tweedimensionaal beeld op te stellen. Een driedimensionale scan is te verkrijgen door de antenne te bewegen.
De onderzoekers waarschuwen ook voor privacyproblemen die de methode met zich meebrengt; in principe is het mogelijk om met de aanpak door muren heen te gluren. Daarvoor moet de luistervink echter wel met een omvangrijke bewegende antenne aan de slag, wat in de meeste gevallen nogal in de kijker loopt.