Paul van Gerven
3 September 2018

Batterijfabrikant Lithium Werks is samen met de Universiteit Twente begonnen een onderzoekscampus voor energieopslagtechnologie in te richten op Technology Base, de voormalige vliegbasis Twenthe. Op het 17 hectare grote r&d-park komen op den duur tweeduizend mensen te werken, verwachten de partners.

Onderzoekers en engineers gaan in Oost-Nederland energietechnologie ontwikkelen ter ondersteuning van de energietransitie, die tot gevolg heeft dat het aanbod van energie meer zal gaan fluctueren. Om de pieken en dalen op te vangen, is niet alleen efficiënte batterijtechnologie nodig, maar ook besturingselektronica en kunstmatige intelligentie voor planning van vraag en aanbod. De UT kan op al deze gebieden nieuwe kennis helpen ontwikkelen.

De nieuwe campus sluit aan op de ambitie van de regio om nieuwe economische activiteiten aan te trekken. In opdracht van regionale overheden investeerde ontwikkelingmaatschappij Oost NL als eerste in het project en inmiddels hebben alle betrokken partners er samen meer dan honderd miljoen euro in zitten.

Lithium Werks is een van oorsprong Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in lithiumijzerfosfaataccu’s, die onder meer duurzamer zijn dan standaard lithiumionbatterijen. Het opereert vanuit vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Onlangs is daar Hengelo bijgekomen, dankzij een fusie met Super B, ontwikkelaar van slimme lithiumaccu’s die al langer samenwerkte met Lithium Werks. Aan het hoofd van de Nederlandse tak staat Kees Koolen, oud-topman van de succesvolle website Booking.com en alumnus van de UT.

BCe24 save the date
lithium_werks
Foto: Lithium Werks