Pieter Edelman
6 October 2009

Met zijn nieuwste versie 10.1 draaien Flash en de Air-runtimeomgeving van Adobe op zowel pc‘s als op devices. De speler zal later dit jaar beschikbaar komen voor Android, Blackberry, Symbian, Palms WebOS en Windows Mobile, zegt Adobe. De high-end smartphones en vergelijkbare toepassingen zullen hetzelfde kunnen en met hetzelfde formaat werken als de pc-versie. Met deze aankondiging biedt Adobe een universeel ontwikkelplatform voor de verschillende deviceplatforms en bovendien pc‘s en netbooks, iets waar Java nooit in is geslaagd.

Voor Apples Iphone en Ipod heeft Adobe een andere strategie in petto, waarschijnlijk vanwege het strikte regime waarmee Apple zijn handsets beschermt tegen software die het niet bevalt. Adobe biedt gereedschappen om Flash-toepassingen vanuit de ontwikkelomgeving te exporteren als Iphone-applicaties. Die moeten dan wel individueel goedkeuring krijgen van Apple.

De Lite-versie, die het bedrijf tot nog toe voor mobiele apparaten gebruikt, blijft nog wel in stand voor de low-end devices.