Met de Infiniivision 2000 X- en 3000 X-families mengt Agilent zich nog meer in de onderkant van de oscilloscopenmarkt. De prijzen zijn zo laag dat de instrumenten zelfs binnen het bereik van elektronicahobbyisten komen. Qua prestaties kunnen ze zich echter meten met veel duurdere oscilloscopen.
Agilent heeft aan de onderkant van zijn assortiment digitale oscilloscopen twee nieuwe reeksen toegevoegd. De Infiniivision 2000 X- en 3000 X-series bestaan in totaal uit 26 modellen. Het bedrijf positioneert de instrumenten als goedkope varianten met prestaties die horen bij high-end meetsystemen. ’De specs van de twee nieuwe lijnen op zich zijn niet vernieuwend; in high-end oscilloscopen zijn ze zelfs gangbaar‘, zegt Peter Kasenbacher, Agilents productlijnmanager voor oscilloscopen. ’De crux zit ‘m in de prijs. Om geavanceerde prestaties te halen, moeten gebruikers diep in de buidel tasten. High-end oscilloscopen zijn immers duur. Met onze Infiniivision proberen we daar een oplossing voor te vinden door te focussen op de kosten. De prijzen beginnen bij duizend euro voor de 2000 X-modellen en 2300 euro voor de 3000 X-versies.‘
De 2000 X-familie levert bandbreedtes tussen 70 en 200 MHz, de 3000 X-reeks komt tot 500 MHz. Alle modellen zijn uitgerust met een 8,5 inch WVGA-scherm. Door Agilents Megazoom IV-technologie kunnen de 3000 X-oscilloscopen tot een miljoen golfvormen per seconde verwerken. De 2000 X-modellen hebben een updatesnelheid van vijftigduizend golfvormen per seconde. Qua bemonsteringssnelheid en geheugen biedt de 3000 X-reeks ook meer dan de 2000 X-reeks: 4 GS/s tegen 2 GS/s en 4 Mpts tegen 100 kpts. Alle versies kunnen standaard worden uitgerust met twee of vier kanalen. Dat is uitbreidbaar tot acht kanalen voor de 2000 X en zestien voor de 3000 X.

Agilent is trots op de hoge updatefrequentie van een miljoen golfvormen per seconde. ’Een niveau dat voor high-end oscilloscopen redelijk normaal is, maar niet in de prijsklasse waar wij deze reeksen in de markt zetten‘, zegt Kasenbacher. Agilent kwam tot dit resultaat door zelf een Asic te ontwikkelen, geproduceerd in een 90-nm-CMos-proces. In die Megazoom IV heeft het bedrijf vrijwel alle componenten voor de signaalverwerking geïntegreerd. Net als in de voorganger, de Megazoom III-chip, bevat hij de acquisitiegeheugenmanager en de plotter, beide met eigen DRam. Verder heeft Agilent een meetbuffer van 64 kbyte toegevoegd en aansturing voor de GUI, trigger, seriële decoders en de synthese van de signaalgenerator. Daardoor blijft de CPU vrij voor de mathematische bewerkingen en voor zoekfuncties.
Overigens betekent die hoge updatefrequentie niet dat het WVGA-scherm een miljoen keer per seconde ververst. ’Dat is natuurlijk niet waarneembaar voor het menselijk oog‘, zegt Kasenbacher. ’Zo‘n hoge ververssnelheid zorgt er alleen voor dat de dode tijd van de oscilloscoop kleiner wordt. Gebeurtenissen die zelden voorkomen, worden dus eerder opgepikt. Als je vooraf al weet wat er zal gebeuren, kun je erop triggeren, maar onverwachte events moet je eerst met een oscilloscoop detecteren voordat je ze kunt analyseren. Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk van het signaal vast te leggen en dus een hoge updatefrequentie te hebben.‘
Upgraden
Agilent zet de Infiniivision in de markt als ’vier instrumenten in één‘. Behalve voor een ’gewone‘ digitale oscilloscoop voor analoge signalen kunnen gebruikers ook kiezen voor de functionaliteit om digitale input te verwerken. Daarvoor zijn tot zestien ingangen beschikbaar. Verder bieden de scopen optioneel een 20 MHz functiegenerator. Kasenbacher: ’Die combinatie is handig in het onderwijs maar ook voor ontwerpers met beperkte bureauruimte.‘ Bovendien is het mogelijk om features toe te voegen om hardwareversneld seriële protocollen te analyseren. Er zijn decodeer- en triggeropties voor Can, I2C, Lin, RS232 en SPI.
Om de investering van zijn klanten te beschermen, heeft Agilent het mogelijk gemaakt om veel Infiniivision-kenmerken in een later stadium te upgraden. Gebruikers kunnen de bandbreedte opschroeven als ze die prestaties uiteindelijk toch nodig blijken te hebben. Ook is het mogelijk om achteraf mixed-signalopties toe te voegen, de functiegenerator te integreren of de protocolanalyse in te bouwen. Sommige van deze updates zijn toegankelijk met een softwaresleutel, voor andere moet het instrument terug naar de fabrikant.
De Infiniivision 2000 X en 3000 X zijn vergelijkbaar met de TDS2000C-, DPO/MSO2000-, TDS3000C- en DPO/MSO3000-productlijnen van Tektronix, de WaveAce- en Wavejet-series van Lecroy, de RTM-modellen van Rohde & Schwarz en de DLM2000-familie van Yokogawa. Agilent claimt ten opzichte van deze concurrenten meer performance te bieden voor dezelfde prijs, of vergelijkbare performance voor een lagere prijs.