Joost Backus
7 February 2014

Als pure speler in testen en meten streeft Keysight naar een hechtere relatie met zijn partners en eindgebruikers.

Ooit leverde Hewlett-Packard niet alleen computerapparatuur voor consumenten maar ook test- en meetsystemen voor de elektronica en (bio)chemie. In 1999 waren deze twee activiteiten echter zo ver uit elkaar gegroeid dat het concern besloot ze onder te brengen in aparte ondernemingen. De consumentenapparatuur hield het zelf, de analyseoplossingen zette het op eigen benen onder de naam Agilent.

Eind vorig jaar kondigde deze spin-off op zijn beurt een celdeling aan: de activiteiten in de levenswetenschap en diagnostiek gaan met CEO Bill Sullivan door als Agilent, de test- en meettak voor elektronica wordt verzelfstandigd en treedt vanaf 1 november 2014 naar buiten als Keysight Technologies. Het nieuwe bedrijf heeft een omzet van ongeveer 2,9 miljard dollar, waarvan het dertien procent structureel in R&D steekt. De afsplitsing wordt geheel gefinancierd met eigen geld.

De opdeling is een logische stap. De twee takken leunen op verschillende expertises: geavanceerde telecommunicatiesystemen testen is iets compleet anders dan DNA analyseren. Ook de marktdynamiek verschilt: de levenswetenschap kent hogere marges en minder volatiliteit dan de test- en meetsector, waar de omzet vaak is gekoppeld aan economische cycli en de marges vrij voorspelbaar zijn.

Acal BFI bijeenkomst

HP-DNA

Het nieuwe Keysight wil opschuiven richting zijn afnemers door een hechtere relatie aan te gaan met de gebruikers van zijn test- en meetapparatuur. ‘Niet het instrument maar de oplossing staat centraal’, verklaart Gerbert Ruitenberg, nu nog werkzaam voor Agilent. ‘Klanten willen niet meer bestellen vanaf een spec sheet; ze willen een relatie vormen met hun leverancier voor een totaaloplossing.’

Techwatch Books: ASML Architects

In dit kader versterkt Keysight ook de inspanningen in Nederland. Acal BFI in Eindhoven mag zich nu ‘Authorised Technology Partner’ (ATP) noemen en zich verheugen op een betere integratie doordat het voortaan meedraait in productdemo’s en scholingen en diepgaande achtergrondinformatie krijgt over instrumentatie. Op zijn beurt verbetert de Nederlandse partner zijn ondersteuning door zijn Keysight-groep uit te breiden.

Wat blijft, is het HP-DNA. Veel personen die aanwezig waren bij de aankondiging van Acals ‘ATP-schap’ hebben hun wortels in de oermoeder. Ook het verplichte marketingfilmpje refereerde heel expliciet aan die roots door een prominente rol toe te bedelen aan de heren Hewlett en Packard en hun innovatieve ondernemerschap. Uit aangehaalde MTBF-getallen bleek bovendien dat de kwaliteit van de test- en meetinstrumenten onder de Agilent-paraplu alleen maar beter is geworden. Keysight vertrekt dus vanaf een solide basis.