Pieter Edelman
13 December 2018

Een team van Microsoft Research en de universiteiten van Wageningen en Kopenhagen hebben aangetoond dan machinelearning menselijke specialisten kan evenaren als het aankomt op het kweken van komkommers in een kas. Dit team Sonoma is de winnaar van de eerste International Autonomous Greenhouse Challenge van de Universiteit Wageningen en het Chinese Tencent. Het team versloeg vier andere internationale deelnemers.

De wedstrijd werd de afgelopen maanden gehouden in een proefkas in Bleiswijk. Elk team kreeg de opdracht om in een compartiment van de kas tot de eerste week van december komkommers te telen met behulp van ai. Ter referentie deed ook een team menselijke kwekers mee. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de nettowinst (de verkoopprijs voor de geoogste komkommers minus de kosten voor onder meer energie, water en arbeid), de inzet van ai en duurzaamheid.

Kas

Naast het winnende team bestonden de deelnemers uit The Croperators met medewerkers van Agro-energy en Delphy, team Deep_greens met medewerkers van Intel en een Mexicaanse universiteit, team Igrow met medewerkers van Tencent en een Chinese agrarische universiteit en team Aicu met Chinese studenten en Nederlandse onderzoekers. Uiteindelijk won team Sonoma met een nipte voorsprong op team Igrow. Op nettowinst presteerde het zelfs beter dan de Nederlandse telers.