Pieter Edelman
13 June 2007

De industriealliantie Digital Living Network Alliance (DLNA) gaat binnenkort vragen om voorstellen voor een open digital rights management-standaard (DRM). Dat meldt EE Times. Het Coral-consortium maakt goede kans als winnaar uit de bus te komen.

De DLNA ontwikkelt methoden voor het uitwisselen van multimediagegevens tussen verschillende typen consumentenapparatuur, zoals mobieltjes, pc‘s en settopboxen. Uiteindelijk moeten apparaten met DLNA-certificering zonder probleem met elkaar kunnen praten. Bij het consortium zijn onder meer AMD, Broadcom, HP, IBM, Intel, Microsoft, Motorola, Nokia, NXP, Panasonic, Philips, Samsung, Sony en ST aangesloten.

DRM is een essentieel onderdeel van die uitwisseling. Veel multimedia-aanbieders willen hun gebruikers slechts beperkte rechten geven. Daarvoor bestaat nu een heel spectrum aan methoden die niet met elkaar overweg kunnen. Daarom zet de DNLA in op een standaard. De methode van de Coral-alliantie is daarvoor een goede kandidaat, omdat die compatibel is met de bestaande methoden. De alliantie bestaat onder meer uit HP, Philips, LG, Samsung, Sony en Twentieth Century Fox. Softwaregigant Microsoft ontbreekt echter. Ook Apple, een van de belangrijkste aanbieders van multimediadiensten, heeft geen zitting in Coral.

De Coral-technologie zou als een laagje over de bestaande DRM-systemen komen. Gebruikte methoden blijven daarbij ongewijzigd, maar de multimedia-aanbieders moeten hun data volgens de nieuwe methode beveiligen.

Techwatch Books: ASML Architects