Pieter Edelman
3 August 2016

Farmaceut Glaxosmithkline (GSK) investeert samen met Verily, het voormalige Google Life Sciences, fors in een nieuw bedrijf dat zich moet gaan richten op het behandelen van aandoeningen via elektrische stimulatie. Galvani Bioelectronics kan de komende zeven jaar een investering tegemoet zien van in totaal 540 miljoen Britse pond. Het wordt gevestigd nabij de GSK-r&d-locatie in Stevenage, Engeland, en krijgt een nevenvestiging in San Francisco.

Het tweetal ziet veel potentie in ‘bio-elektische medicatie’ of ‘elektroceutica’. Dit vakgebied behelst een doorontwikkeling van de huidige praktijk van elektrostimulatie, het loslaten van elektrische pulsen op zenuwbanen en hersenweefsel als behandeling. Er zijn aanwijzingen dat verschillende chronische aandoeningen succesvol zijn te behandelen wanneer deze methode veel nauwkeuriger en fijnmaziger toegepast kan worden. Nu wordt de stimulatie toegepast op grote zenuwbundels, maar op den duur moeten individuele vertakkingen worden geadresseerd. Ook moet de stimulatie gaan werken op basis van terugkoppeling. Daarvoor is onder meer verdere miniaturisatie van de stimulatoren nodig en moet er gemeten kunnen worden aan het resultaat.

GSK werkt al een aantal jaar aan het concept. In 2013 kondigde het bedrijf een r&d-fonds en een open competitie aan rond het onderwerp. De farmaceut krijgt een meerderheidsbelang van 55 procent in Galvani.