11 June 2013

Altera heeft meer details naar buiten gebracht over zijn aankomende generatie FPGA‘s en Socs, die versienummer 10 meekrijgt – een gedachtesprong van de huidige generatie V. Er komen twee lijnen. De high-end Stratix-FPGA‘s en -Socs worden op een 14-nm-Finfet-procedé bij Intel gefabt, terwijl de midrange Arria-devices op een 20-nm-proces bij TSMC worden gemaakt. Van de eerste moeten dit jaar nog proefexemplaren beschikbaar komen, terwijl testversies van de tweede voor begin volgend jaar gepland staan. Quartus II-ondersteuning is vandaag de dag al beschikbaar voor selecte klanten.

Dankzij het productieproces en architectuurveranderingen claimt Altera voor de Stratix-devices een prestatieverbetering van een factor twee vergeleken met huidige high-end FPGA‘s, terwijl de energiebesparingen kunnen oplopen tot zeventig procent. De FPGA‘s en Socs zullen een klokfrequentie boven de gigahertz krijgen en meer dan vier miljoen logische elementen op een enkele die samenbrengen.

Over de processorcore die in de Stratix-FPGA-Socs zal verschijnen houdt Altera zich nog op de vlakte. Het is geen geheim dat Intel er niet happig op is om high-end CPU‘s in zijn fabs te produceren die het niet zelf heeft ontworpen, wat zou kunnen betekenen dat de FPGA-logica opnieuw aan een Intel-architectuur gekoppeld wordt. Altera heeft het echter over een ’derde generatie‘ processorsysteem, waar geen Intel-architecturen op 14 nm goed aan voldoet.

Over de Arria-Socs treedt Altera wél in detail naar buiten; die krijgen gewoon een dualcore Arm Cortex-A9. Voor de Arria-logica claimt Altera dat deze de prestaties van de huidige high-end FPGA‘s voorbijstreeft, terwijl een energiebesparing van zo‘n veertig procent gehaald wordt in vergelijking met de huidige midrange devices. Daarnaast zal de bandbreedte met een factor vier toenemen.

Techwatch Books: ASML Architects