Nieke Roos
9 April 2014

ICT-miljonair Rinse Strikwerda heeft alle aandelen Tass verkocht aan Altran. Dit jaar zet het embedded-softwarebedrijf zijn activiteiten in ieder geval nog voort onder eigen naam, maar uiteindelijk zal het onder de vlag van de Franse systeemintegrator gaan opereren. De verwachting is dat die integratie in 2015 start. De huidige Tass-directeur Edwin Manten blijft aan het roer. Een overnamebedrag hebben de partijen niet bekendgemaakt.

Met bijna 21 duizend mensen verspreid over meer dan twintig landen en een omzet van 1,6 miljard euro is Altran een grote jongen in de ontwikkeling van hightech systemen. Bij de vestigingen in Brussel, Antwerpen en Luxemburg werken meer dan zevenhonderd engineers; in Nederland heeft het bedrijf twee kantoren, in Schiphol Oost en Eindhoven, en ruim honderdvijftig namen op de loonlijst. De overname van Tass voegt daar locaties in Eindhoven, Apeldoorn, Leuven en Gent aan toe en 230 mensen, die in 2013 samen 23 miljoen euro omzetten.

Het in 1978 opgerichte Tass was tot 2007 de embedded-softwaredochter van Philips. Toen verkocht het elektronicaconcern het onderdeel aan de Apeldoornse aanbieder van IT-producten en -diensten Total Specific Solutions (TSS). Eind vorig jaar deed eigenaar Rinse Strikwerda TSS over aan het Canadese Constellation Software. Tass was echter geen onderdeel van de deal omdat het te veel verschilde van zijn zusterondernemingen, die juist focussen op organisatiebrede toepassingen. In plaats daarvan bleef het als zelfstandige entiteit achter bij Strikwerda Investments.

Bij de nieuwe eigenaar gaat Tass het kennisnetwerk versterken dat Altran heeft opgezet om nieuwe toepassingen te ontwikkelen in gebieden als autonome systemen, geavanceerde luchtverkeersleiding, medische apparaten, smartphones, slimme meters en smart vehicles. Het embedded-softwarebedrijf is zelf gespecialiseerd in technische automatisering, verbonden apparaten en modelgebaseerde ontwikkelmethodes. Het is met name actief in de consumentenelektronica, de gezondheidszorg en de halfgeleidersector, voor onder meer ASML, NXP, Philips en Tomtom.

‘Wij denken dat Altran en Tass elkaar sterk aanvullen en bovendien een cultuur hebben die goed aansluit’, aldus Edwin Manten over de overname. ‘Tass werkt in sectoren waar technische en geïntegreerde software een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van intelligente en innovatieve producten met een sterke focus op verbonden apparaten in de wereld van het internet. Het is duidelijk de juiste stap en het juiste moment om Tass zijn doelstellingen in een internationale omgeving te laten bereiken.’