Pieter Edelman
11 December 2018

Altreonic uit het Belgische Lubbeek start een joint venture met een Chinese partner, het in Shenzhen gebaseerde Tomen Energy, rond accu’s gebaseerd op koolstof supercondensatoren. Volgens Altreonic combineert de technologie de energiedichtheid van lithium-ion-accu’s met de voordelen van supercaps. Zo zijn de accu’s snel te laden en te ontladen, werken ze over een breed temperatuurbereik en hebben een lage interne weerstand. Een geavanceerd batterijmanagementsysteem, verwarming en actieve koeling kunnen daardoor achterwege blijven, en de batterijen zouden een stuk minder brandgevoelig zijn.

Altreonic ontwikkelde de technologie voor zijn eigen Kurt-platform, een modulair systeem om allerhande kleine elektrische voertuigjes mee te maken. Het bedrijf blijft zich op Kurt richten. De batterijen zullen gebruikt worden in de shuttle-versie van de voertuigen, bedoeld om bijvoorbeeld passagiers op luchthavens te vervoeren.

Altreonic accus

Volgens Altreonic zijn de accu’s geschikt voor een uiteenlopende reeks van toepassingen door de mogelijkheid om energie snel op te kunnen nemen en af te kunnen geven. Zo kunnen ze gebruikt worden voor elektrisch transport of als accu in traditionele voertuigen, maar ook voor regulering en opslag in elektriciteitsnetten. De batterijen zouden een levensduur hebben van boven de twintigduizend cycli.