Paul van Gerven
13 February 2007

Zowel AMD als Intel komen met nieuwe embedded processorplatformen. Intel brengt volgens de Aziatische hardwaresite HKEPC nog dit jaar de Topolai-systeemchip uit. Het zal draaien op een 32 bit Pentium M-processor, verkrijgbaar met een klokfrequentie van 600 MHz tot 1,2 GHz. Intels product integreert daarnaast onder meer een geheugencontroller, drie Gigabit Ethernet-controllers, acht PCI Express-slots, twee USB-poorten en encryptiealgoritmes.

De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant geeft de embedded-markt duidelijk nog niet op. Vorig jaar verkocht Intel zijn PXA-XScale-gebaseerde chiplijnen. Die deden het aardig deden in hand- en palmcomputers maar scoorden naar de zin van de Amerikanen niet goed genoeg in het mobiele marktsegment. Sindsdien vormt de Pentium M het middelpunt van Intels embedded-activiteiten.

AMD_Geode web

In de voetsporen van Intel breidt AMD zijn embedded-processorlijn uit. Naast drie nieuwe familieleden voor de Imageon-lijn kwam de chipmaker met een nieuwe Geode-verwerker.

Concurrent AMD blijft niet achter. Het bedrijf breidt zijn Imageon-lijn uit met drie nieuwe processoren. De 2294 en de 2298 zijn speciaal bedoeld voor mobiele toepassingen; de 2192 komt er voor meer doorsnee-applicaties. Ook kwam AMD met een nieuwe telg in de Geode-familie, de LX900. Daarnaast probeert het bedrijf designengineers te paaien met uitgebreidere support voor de Mobile Sempron- en Turion-platformen. Tenslotte brachten de Amerikanen ook nog een drietal referentieontwerpkits voor netwerk-, telecommunicatie- en veilige opslagapparatuur uit.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.