De kogel is door de kerk voor de in zwaar weer verkerende processorfabrikant AMD; het bedrijf splitst in tweeën. De maker van X86-processoren en Ati-GPU‘s gaat zich voortaan alleen nog maar bezighouden met ontwerp. De IC-fabricage-activiteiten worden uitgebreid en komen op eigen benen als een foundry met de weing fantasievolle naam The Foundry Company (TFC).
Twee investeerders uit Abu Dhabi steken minstens 6 miljard dollar in de nieuwe bedrijven. Advanced Technology Investment Company (Atic), dat in bezit is van de staat, betaalt AMD 700 miljoen dollar voor een aandeel van 55,6 procent in TFC en investeert daarop nog eens 1,4 miljard dollar in de foundryspin-off. Verder heeft Atic de komende vijf jaar tussen 3,6 en 6 miljard dollar toegezegd. AMD krijgt een aandeel van 44,4 procent in TFC. Een ander bedrijf uit Abu Dhabi, Mubadala Development, vergroot zijn aandeel in AMD naar bijna 20 procent met een investering van 314 miljoen dollar.

Een groot gedeelte van de investeringen in TFC gaan naar het uitbreiden van de productiecapaciteit in Dresden en een nieuwe 32 nanometer-fab bij Albany in de staat New York, die al op stapel stond. Voor deze nieuwe 300 mm-fab is naar schatting 3,2 miljard dollar nodig. TFC zegt te verwachten dat productie hier in 2011 kan beginnen. In Dresden heeft AMD op het moment twee fabs staan. Een ervan werkt al op 65 en 45 nanometer met 300 mm wafers. De oudere fab 30 werkt nog met 200 mm plakken. Deze oudere fab zal in de loop van 2009 worden geüpgraded voor 300 mm wafers en fab 38 gaan heten. AMD-de-foundry blijft hofleverancier van AMD-de-ontwerper. De techneuten van beide bedrijven zullen nauw met elkaar samenwerken. Het fabbedrijf neemt drieduizend werknemers mee van AMD en krijgt de huidige productiebaas Doug Grose als directeur. Ook de voormalige AMD-CEO Hector Ruiz gaat mee. De huidige baas van AMD, Dirk Meyer, blijft op zijn post.
De opsplitsplannen komen niet als verrassing, AMD heeft er eerder openlijk over gesproken. De processoren van het bedrijf kunnen die van Intel niet bijbenen en het bedrijf toornt – mede door de overname van Ati – een schuldenlast van 5,3 miljard dollar met zich mee. Voor processoren en GPU‘s zijn geavanceerde en dus dure productiefaciliteiten nodig. Door deze los te koppelen en open te stellen voor andere klanten denkt het bedrijf efficiënter te kunnen werken. Bovendien kan AMD met de verkoop van zijn foundrybusiness een deel van de schuldenput dempen.
AMD zit van oudsher in IBM‘s club voor CMos-productietechnologie, samen met Chartered, Freescale, Infineon, NEC, Sony, ST en Toshiba. TFC zal zich hier ook bij aansluiten voor silicon-on-insulator-technologie (SOI) en bulksilicium tot in ieder geval 22 nanometer. De kersverse foundry ondersteunt daarmee ook de Common Platform-standaard, waarin de partners IBM, Chartered en Sony hun productietechnologie op elkaar afstemmen. Daardoor moet het relatief makkelijk zijn om designs uit te wisselen tussen verschillende fabs en bedrijven.
Ondertussen zijn er ook de nodige kritische geluiden omtrent AMD‘s plan. De foundrymarkt is er niet een met hele grote marges en de investeringen zijn erg groot. ’Het zal niet werken. Het is te laat. Stom plan‘, schrijft Mark Lapedus in een analyse in EE Times. Intel schreeuwt moord en brand met betrekking tot de patentendeal die het met AMD heeft lopen. AMD betaalt Intel voor een aantal van zijn octrooien die voor de X86-architectuur nodig zijn. Daardoor beschikt AMD over geheime informatie. Intel zegt bang te zijn dat dit nu doorlekt naar de investeerders.