Pieter Edelman
19 September 2017

De Amerikaanse startup Ctrl-lab claimt een doorbraak op het gebied van brein-computerinterfaces (bci’s). Slechts een armbandje is genoeg om gebruikers met goede snelheid teksten te laten invoeren of een cursor aan te sturen. Het verschil is dat de bci niet in de eerste plaats bedoeld is voor medische toepassingen maar voor gezonde consumenten. Het systeem zou bijvoorbeeld typen op een smartphone makkelijker kunnen maken, of de besturing van virtual reality-omgevingen.

Bci’s, systemen om computers te bedienen met gedachten, worden al decennia bestudeerd, maar tot nu toe zijn ze vrij onsuccesvol. De pogingen richten zich doorgaans op het meten van hersensignalen met elektroden op het hoofd (eeg). Het nadeel daarvan is dat de signalen door de schedel heen waargenomen moeten worden, waardoor de kwaliteit ervan erg laag is. Bovendien zijn de gemeten signalen een optelsom van alle processen die er in de hersenen omgaan.

Ctrl-lab pakt het anders aan. Met een elektrodenbandje om de arm worden de elektrische signalen gemeten die de hersenen naar de spieren sturen (emg). Met machine learning kan uit deze signalen de intentie van de vingerbewegingen worden afgeleid. Dit vereist slechts enkele minuten training en werkt zelfs wanneer de gebruiker er alleen maar aan denkt zonder de vingers zelf te bewegen.

De oprichters denken dat er een brede consumentenmarkt open ligt voor hun aanpak. Er zijn daarnaast ook wel medische toepassingen, te denken valt aan revalidatie of amputatiepatiënten. Het is echter de vraag of de aanpak werkt voor patiënten met een neurodegeneratieve aandoening zoals ALS. De aandacht voor bmi’s gaat doorgaans uit naar ‘locked-in’ patiënten die zich niet meer kunnen bewegen, maar juist daar is de zenuwgeleiding aangetast.

BCe24 save the date

Het systeem van Ctrl-lab is nog in ontwikkeling. Het bedrijf wil onder meer werken aan de vormfactor van de armband. Dit is nu nog een experimenteel prototype, maar moet de vorm krijgen van een horloge-achtig apparaat.