11 January 2017

De hightechindustrie in de Verenigde Staten zoekt steun bij de overheid om tegenwicht te bieden aan de Chinese inspanningen een leidende halfgeleidersector op poten te zetten. Een rapport van de President’s Council of Advisors on Science and Technology, vergelijkbaar met de AWTI in Nederland, stelt dat de Chinese ambities een ‘reële dreiging’ vormen. Naast verzet tegen Chinese staatsinterventies in de markt moet de Amerikaanse overheid zijn techsector daarom helpen het innovatietempo op te voeren en zodoende de Chinezen een stapje voor te blijven, aldus het rapport.

Sinds China zijn ic-ambities heeft ontvouwd, is het in het buitenland op zoek gegaan naar kennis en expertise. Verschillende pogingen om zich in te kopen bij Amerikaanse bedrijven liepen echter uit op een veto van de investeringscommissie Cfius. Onlangs nog werd de overname van Aixtron geblokkeerd, hoewel dit bedrijf slechts een relatief kleine vestiging in de VS heeft.

Het rapport is onder meer geschreven door oud-Intel-topman Paul Otellini en voormalig Applied Materials-ceo Mike Splinter. Alle grote techbedrijven hebben hun input gegeven.