Researchers van de universiteit van Illinois in het Amerikaanse Urbana-Champaign zijn erin geslaagd een elektronische schakeling te bouwen op een rubberen ondergrond. Volgens de onderzoekers is de vinding een belangrijke stap op weg naar flexibele elektronica. Om de rekbare schakelingen te krijgen, beginnen de wetenschappers met de fabricage van 100 nanometer brede reepjes silicium. Hierop plaatsen ze een laagje uitgerekt rubber. Als ze daarna het rubber uit de mal halen, komen de siliciumbandjes mee. Wanneer de Amerikanen vervolgens de spanning van het rubber halen, schrompelen ook de waferreepjes in elkaar. Het resultaat is een soort siliciumaccordeon.
De universiteit van Illinois ontdekte dat de diodes en transistoren die ze in het silicium hadden geïntegreerd gewoon bleven functioneren. De prestaties waren vergelijkbaar met schakelingen die op de conventionele manier zijn gemaakt. Daar komt nog bij dat experimenten laten zien dat je de elektronica meerdere malen kunt uitrekken en loslaten zonder schade en zonder de eigenschappen te veranderen.
De buigzame elektronica heeft veel toepassingsmogelijkheden. Zo is het geschikt voor sensoren en stuurschakelingen in kunstspieren en ander biologisch weefsel. Ook kan het dienen als aanraakdetectie in robothanden.
