Alexander Pil
7 February 2008

De waferfab van Ami Semiconductor in Oudenaarde gaat een onzekere toekomst tegemoet. Onlangs kocht land- en branchegenoot ON Semiconductor het bedrijf voor 629 miljoen euro. Doel was onder meer om kosten te besparen. ’Op dit moment overleggen we nog over de noden van het bedrijf‘, zegt een Amis-woordvoerder in EE Times. ’Er zijn nog geen beslissingen genomen over fabs of andere businessonderdelen.‘ Toch vreest het elektronicavakblad dat Oudenaarde binnenkort de deuren zal sluiten.

Amis_Fab 2_Oudenaarde web
Amis’ Fab 2 in Oudenaarde levert zo’n honderdduizend 150 en 200 mm wafers per jaar met een 0,35-micronproces.

Amis‘ Fab 2 in Oudenaarde levert zo‘n honderdduizend 150 en 200 mm wafers per jaar met een 0,35-micronproces. De productielijn is gespecialiseerd in mixed signal en geïntegreerde hoogvoltagechips voor automotive, batterijmanagement en front-end ADSL/gsm. Er werken ruim negenhonderd mensen, waarvan bijna vijfhonderd in de productie.

Amis heeft een bewogen jaar achter de rug. De resultaten vielen tegen en het bedrijf moest de resultaten van zijn eerste en tweede kwartaal herzien. Waar de Amerikanen aan het einde van het tweede kwartaal nog berichtten dat ze in het eerste halfjaar een winst hadden behaald van 8,3 miljoen, lieten ze eind 2007 weten dat dit slechts een magere 338 duizend euro bedroeg. De omzet over heel vorig jaar bedroeg 416 miljoen euro, een lichte stijging van 2 procent in vergelijking met 2006. De nettowinst daalde echter, van 25,5 miljoen in 2006 naar 19,9 miljoen euro in 2007. Dat betekent een daling van ruim 20 procent.