Nieke Roos
31 October 2018

Ampyx Power en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaan samenwerken aan een commercieel energievliegtuig. Van het TKI Wind op Zee binnen de topsector Energie hebben ze hiervoor onlangs subsidie ontvangen. Doel is om de windenergietechnologie van Ampyx op te schalen naar een megawattsysteem dat gebieden kan ontsluiten die nu te duur of te luw zijn voor turbines, bijvoorbeeld ver landinwaarts of op diepe zee. Zo’n systeem zou tweeduizend huishoudens kunnen voorzien van groene stroom.

Het Haagse Ampyx laat een vliegtuig autonoom opstijgen en vervolgens in de harde wind op meer dan tweehonderd meter hoogte rondvliegen. Ondertussen zit het toestel met een kabel vast aan een lier op een grondgebonden platform. Door de vliegbewegingen rolt de kabel in en uit en gaat de lier draaien en als een dynamo stroom produceren.

Ampyx

Ampyx werkt op dit moment aan het prototype AP3. Het gesubsidieerde project richt zich op de commerciële opvolger AP4. ‘Daarbij zetten wij onze expertise in op het gebied van vliegtuigontwerp, aerodynamica en softwareontwikkeling’, zegt Martin Nagelsmit van NLR. ‘Uitgangspunt is dat het vliegtuig een aanzienlijke afmeting moet hebben en tegelijkertijd heel wendbaar moet zijn om zo effectief mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten energie op te wekken.’

De AP4 is bedoeld als vervanging van de eerste generatie offshore windturbines in Europa. Als deze aan het eind van hun levensduur zijn, zijn hun funderingen te hergebruiken om platforms op te plaatsen. Daarvandaan kunnen vliegtuigen met een katapult worden gelanceerd en met behulp van de kabel ook weer landen voor bijvoorbeeld onderhoud of reparatie. Het nieuwe systeem zal niet alleen effectiever en stiller zijn dan de huidige turbines, maar ook goedkoper en minder onderhoud vergen. Door zijn kleine, handzame formaat is het bovendien op veel vlekken in de wereld inzetbaar.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .