20 November 2015

Cmosis, de Antwerpse specialist in beeldsensoren, wordt overgenomen door AMS. De Oostenrijkse chipfabrikant legt hier 220 miljoen euro voor neer, meer dan 3,5 keer de jaaromzet van Cmosis. AMS wil met de beeldsensoren een totaalportfolio opbouwen van high-performance analoge sensoren voor de industrie. Eerder dit jaar nam het ook al de cmos-omgevingssensoren van NXP over. ‘Deze transactie vergroot ons marktleiderschap in optische sensoren en zal onze positie versterken als de leidende pureplay leverancier van sensoroplossingen voor groeimarkten zoals Industrie 4.0, iot, en medische diagnostiek’, zegt AMS-ceo Kirk Laney.

Cmosis levert standaard en maatwerk cmos-beeld- en -line-scan-sensoren, die lage ruis, hoge framerates of groot dynamisch bereik kunnen leveren dankzij on-chip ad-conversie en digitale verwerking. De sensoren worden onder meer ingezet voor de machine-visie-, medische, verkeers- en wetenschappelijke sectoren, en zijn daarnaast terug te vinden in foto- en videocamera’s. Het bedrijf ontving onlangs nog een prijs voor zijn endoscopische camera, die het in handen kreeg via de overname van het Zwitserse Awaiba in 2014.

AMS neemt Cmosis over van private-equityspeler TA Associates, dat de beeldsensorspecialist eind 2013 in handen kreeg. Op dit moment heeft het Antwerpse bedrijf meer dan 110 werknemers in dienst, verspreid over vestigingen in België, Duitsland, Portugal en de VS. Eerder deze week werd Cmosis derde in de Deloitte Technology Fast50-ranglijst van snelst groeiende bedrijven.