23 July 2018

De Amsterdamse startup Hiber heeft een Innovatiekrediet van 1,8 miljoen euro veiliggesteld om de eerste twee van zijn nanosatellieten in een baan om de aarde te lanceren. Het bedrijf, dat voorheen bekend stond als Magnitude Space, wil een werelddekkende constellatie van 48 kunstmanen aanleggen als communicatienetwerk voor iot-devices.

Het bedrijf werd april vorig jaar opgericht in Amsterdam en breidde in het najaar uit met een r&d-centrum in Delft, nabij partners Isis Space en Hyperion. Daarbij veranderde het ook van naam. Aanvankelijk mikte het bedrijf op dit voorjaar om zijn eerste satellieten te lanceren, waarna het netwerk in de zomer operationeel zou zijn. Nu gaat het uit van een lancering voor de eerste exemplaren na de zomer. De kunstmanen zullen meeliften op een Indiase raket.

Isro_Polar_Launch_Vehicle

Het netwerk van het bedrijf, Hiberband gedoopt, is bedoeld om voor iot-devices die slechts sporadische kleine hoeveelheden data versturen, waar tegenover staat dat dat zeer energiezuinig en spotgoedkoop gaat – Hiber rekent op een batterijduur van tien jaar en kosten van enkele euro’s per device. Daarmee lijkt het sterk op andere iot-netwerken zoals Lora, Sigfox en NB-IOT, maar met het grote verschil dat het netwerk wereldwijde dekking heeft.

Dat alles is mogelijk door gebruik te maken van satellieten in een lage baan van zeshonderd kilometer boven het aardoppervlak in plaats van de hoge banen van tienduizenden kilometers die voor communicatiesatellieten gebruikelijk zijn. Lage satellieten hebben een zeer hoge baansnelheid, ze cirkelen op die hoogte zestien keer per dag om de aarde. Een Hiber-zender kan dus niet elk willekeurig moment zenden, maar zal even moeten wachten tot er een satelliet overkomt, maar juist voor iot-netwerken is dat geen bezwaar.

BCe24 save the date

Voor deze afstanden zijn echter veel minder krachtige zenders nodig. Daardoor zijn relatief kleine en lichte nanosatellieten afdoende, wat de lanceerkosten aanzienlijk drukt. Daarnaast zijn lage banen sowieso goedkoper om te bereiken.