Pieter Edelman
20 February 2019

Het Amsterdamse Aidence, ontwikkelaar van ai-software om radiologen te helpen met het interpreteren van longfoto’s, heeft tien miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het geld zal onder meer worden ingezet om goedkeuring voor de Amerikaanse markt te verkrijgen. Aidence is al actief in Europe, met meer dan tien ziekenhuizen in Nederland, Groot-Brittannië en Scandinavië die de software in de dagelijkse praktijk toepassen.

De Veye Chest-software van het bedrijf richt zich op het opsporen van nodules in ct-scans of röntgenfotos. Deze afwijkingen kunnen op kanker duiden. Met behulp van deeplearning worden ze in kaart gebracht, geclassificeerd en opgemeten. De software stelt automatisch rapportages op en maakt de ontwikkeling over de tijd zichtbaar. Dat helpt de arts bij het stellen van een diagnose.

Het bedrijf werd in 2015 opgericht en haalde in 2017 al 2,25 miljoen euro op bij investeerders. De software integreert met de systemen van verschillende aanbieders, waardoor het in bestaande workflows ingepast kan worden.

Rontgen