Paul van Gerven
14 January 2009

De huidige economische vooruitzichten formuleren is momenteel zoiets als een vlieg proberen dood te slaan: het kreng is je voortdurend te snel af. Toch hebben de meeste marktonderzoekers in de halfgeleiderindustrie opnieuw een slag in de lucht gemaakt en nieuwe projecties gepresenteerd. Voor de meesten is het sinds december de tweede keer dat ze hun verwachtingen voor 2009 aanpassen. Dat deden ze ter gelegenheid van het Semi Industry Strategy Symposium (ISS) in het Californische Half Moon Bay.

Het mag geen verbazing wekken dat de analisten bij iedere aanpassingsronde naar nog meer pessimisme neigen. VLSI is met een wereldwijde omzetdaling van 10,4 procent nog het positiefst; Gartner en IC Insights zaten vorige maand nog rond dat getal, maar zakten nu verder naar respectievelijk -16,3 en -17 procent. Isuppli is de enige grote analist die nog geen herziene cijfers heeft vrijgegeven.

Pessimisme in de herziene wereldwijde omzetverwachtingen van de grote vier marktonderzoekers in de halfgeleiderindustrie, voor 2009
AnalistChipmarkt (%)Machinemarkt (%)
Gartner-16,3-34,1
IC Insights-17-30
Isuppli(*)-9,4
VLSI-10,4-26,3

Dat de machinebouwers de hardste klappen gaan krijgen, daarover heerst meer consensus. ’De komende jaren worden heel moeilijk‘, zei Dan Hutcheson van VLSI Research en adviseerde dat machinebouwers zullen moeten leren winst te maken bij weinig tot geen groei. Naar verwachting zullen chipmakers in 2009 rond de dertig procent minder uitgeven aan apparatuur en Hutcheson denkt dat herstel naar pre-2009-niveau zich niet vlot zal voltrekken.

De vraag of wat de industrie te wachten staat nu erger is dan 2001 of niet, houdt de gemoederen ook bezig. ’Bij wijze van uitzondering is de halfgeleiderindustrie eens goed toegerust op een recessie‘, aldus Malcolm Penn van Future Horizons. ’Er is geen overcapaciteit van naam, de capex zakte twaalf tot achttien maanden voor de recessie al in en de gemiddelde IC-prijzen stijgen.‘

Techwatch Books: ASML Architects

Anderen denken dat de toestand van de chipindustrie er niet veel toe doet omdat de wereldeconomie er veel slechter voorstaat dan de meesten denken. David Townes van Needham spande de kroon met een apocalyptisch verhaal waarin hij stelde dat overheidsstatistieken ernaast zitten en inflatie veel hoger uitpakt dan aangenomen. In een reactie zal de rente tot ongekende hoogte moeten stijgen, met alle gevolgen van dien.

Ondertussen kijken veel topbestuurders het liefst over de recessie heen naar betere tijden. Volgens sommigen komen die halverwege dit jaar al om de hoek kijken, de meesten verwachten meer van 2010. Eén ding is zeker. Volgende maand is er een Europese versie ISS, met ongetwijfeld weer nieuwe aangepaste verwachtingen.