Nieke Roos
30 March 2018

Drie weken na zijn pensionering is Ed van Tuijl plotseling overleden. Op 26 maart werd hij dood gevonden in de hal van zijn woning in Nijmegen. Van Tuijl was een expert in analoge elektronica. Hij werkte ruim een kwart eeuw bij Philips en stond vervolgens aan de wieg van chipontwerphuis Axiom IC, inmiddels onderdeel van Teledyne Dalsa. Voor dit bedrijf bleef hij actief tot aan zijn pensioen. Daarnaast was hij als deeltijdhoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is 65 jaar geworden.

Van Tuijl studeerde in 1978 af aan de TU Delft en ging na zijn diensttijd in 1980 aan de slag bij Philips Semiconductors in Nijmegen. Hij hield zich er bezig met tijdreferenties, nauwkeurige oscillatoren, precieze en zeer hoogfrequente ad- en da-converters en energiezuinige oplossingen. In 2007 verliet hij Philips om Axiom IC te starten samen met Gerard Hoogendijk, Simon Louwsma, Clemens Mensink en Daniël Schinkel. Ook na de overname door Teledyne Dalsa in 2013 bleef hij verbonden aan het bedrijf.

‘Ed stond altijd open voor nieuwe ideeën en toetste deze aan zijn diepgaande kennis, precies datgene waar hij zo geliefd om was’, herinnert Clemens Mensink zich. ‘Onze wegen kruisten elkaar regelmatig en vanaf 2007 liepen ze tien jaar parallel. Met z’n vijven deelden we de ambitie om Axiom IC te starten, dat zich richtte op dataconverter-ip. Mede dankzij Eds technische bijdrage is Axiom een gerenommeerd bedrijf geworden, uitmondend in de overname door Teledyne Dalsa. Het is spijtig dat we Ed moeten missen, maar de vruchten van zijn bijdrage zullen nog lang voortbestaan.’

Ed_van_Tuijl

Sinds 1993 had Van Tuijl een deeltijdfunctie bij de UT, eerst bij IC Technology and Electronics en later bij de vakgroep Integrated Circuit Design van Bram Nauta. Hij verzorgde er onder meer het college ‘Integrated circuits and systems for mixed signals’. ‘In Twente vroegen ze me wel om voltijd hoogleraar te worden, maar dat heb ik niet gedaan, want ik wilde niet weg uit de industrie’, verklaarde hij in 2008 tegenover Bits&Chips naar aanleiding van de oprichting van Axiom IC.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

‘Naast zijn expertise in analoge elektronica had Ed een encyclopedische kennis van veel andere vakgebieden’, aldus Bram Nauta. ‘Wij hebben hem in al die jaren leren kennen als zeer toegewijd met een uiterst scherp analytisch vermogen. Altijd bereid een luisterend oor te bieden en je met raad en daad weer op het goede spoor te zetten. Bovenal was hij zeer laagdrempelig en aimabel zodat vele studenten en promovendi zich tot hem aangetrokken voelden. Helaas heeft hij niet van zijn welverdiende pensioen kunnen genieten.’