Pieter Edelman
23 September 2013

Bij de presentatie van de Iphone 5S vorige week noemde Apple een van de speerpunten de M7-coprocessor die continu data van de bewegingssensoren verzamelt wanneer de telefoon in slaapstand staat. Deze feature is primair bedoeld voor fitness-toepassingen, de telefoon kan langdurig data verzamelen zonder de CPU te belasten. Chipworks heeft nu de herkomst van deze mysterieuze coprocessor achterhaald; het blijkt een Arm Cortex-M3-gebaseerde microcontroller van NXP.

Het controllertje is er een uit de LPC1800-serie, de Cortex M3-lijn van NXP die geoptimaliseerd is voor hoge prestaties met kloksnelheden tot 180 MHz. Op de MCU prijkt een tot nog toe onbekend serienummer (LPC18A1). De controller dient als interface tussen de processor enerzijds en de versnellingsmeters, gyroscoop en elektronisch kompas anderzijds.

De rekenkracht van de MCU is hoogstwaarschijnlijk nodig om zelfstandig sensorfusie en interpretatie van de data uit te voeren. In de nieuwe versie van het besturingssysteem kunnen ontwikkelaars historische bewegingsdata opvragen op hoog niveau; hoeveel stappen zijn er in een tijdsperiode gezet, wanneer was de gebruiker aan het lopen, rennen of auto aan het rijden was, en dergelijke. De onbewerkte sensorgegevens zijn alleen beschikbaar voor actieve applicaties.

Zoals vaker gebeurt, steelt Apple de show met zijn coprocessor, maar passen de ontwikkelingen binnen een trend in de industrie. Bijvoorbeeld Motorola en Samsung hebben in hun nieuwste modellen coprocessoren ingebouwd die continu in de de achtergond draaien en de hoofdprocessor ontlasten, zij het voor andere doeleinden.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.