Alexander Pil
25 September 2013

De Amerikaanse chipmachinebouwer Applied Materials gaat samen met zijn Japanse collega Tokyo Electron Limited (Tel). De fusie levert een gigabedrijf op met een marktkapitalisatie van 29 miljard dollar. Applied en Tokyo Electron waren in 2012 al respectievelijk de grootste en de op twee na grootste speler in de markt voor chipmachines. Nummer twee op die lijst is ASML.

Gary Dickerson wordt de CEO van het fusiebedrijf. Dickerson zwaait nog maar kort de scepter bij Applied; vorige maand nam hij de leiding over van Mike Splinter die tien jaar aan het roer stond. Tel-topman Tetsuro Higashi wordt bestuursvoorzitter.

Hoewel het volgens beide partijen gaat om een ’fusie van twee gelijken‘, lijkt het er sterk op dat Applied de Japanners inlijft. De Amerikanen betalen Tokyo Electron 9,4 miljard dollar en overal komt gewoon Applied Materials op de gevel te staan. Aandeelhouders van het oude Applied hebben straks een belang van 68 procent; de Tel-aandeelhouders krijgen slechts 32 procent.

Het nieuwe Applied bouwt voort op de bestaande strategieën van het oude Applied en Tokyo Electron. Daarbij blijft de focus op halfgeleiders en displays. Opvallend is dat de partners in het persbericht over de fusie geen melding maken van hun gecombineerde zonnecelactiviteiten. De PV-divisie van Applied presteert al een tijdje onder de maat. Bij het aantreden van Dickerson speculeerde blogger Mark Osborne van PV-Tech al dat Applied zijn PV-activiteiten zou afbouwen.

Website Z24.nl verwacht dat ASMI het zwaar gaat krijgen door het samengaan van twee van zijn concurrenten. In het verleden deed Applied als eens een bod op een gedeelte van de front-endactiviteiten van de Bilthovense machinebouwer. ASMI vond het geboden bedrag te laag waardoor de deal afketste.