Bits&Chips

Apptech sluist 35 mensen naar LogicaCMG

29 juni 2007 

Een groep van 35 softwareontwikkelaars is vorige maand verhuisd van Philips Applied Technologies naar LogicaCMG. Beide bedrijven kwamen de transfer eind vorig jaar al overeen in een letter of intent. Daarbij werd ook een strategisch partnership voor softwareproducten afgesproken.

De overname van de forse groep softwareprofessionals laat zien dat Philips werk maakt van zijn concentratie op kernactiviteiten. Ook aankoop van Philips Tass door Total Specific Solutions (TSS) was daar de afgelopen maanden een bewijs van. Philips Apptech is een samenvoeging van Philips CFT en PDSL, het voormalige softwarelab van Philips Consumer Electronics dat zich in het verleden ook opstelde als intern detacheringsbureau. De mensen waarom het gaat hebben de PDSL-bloedgroep. Ze werken onder meer aan middelware voor Blu-ray-spelers.

Terugtrekken op kernactiviteiten is een evolutie die zich al het hele tijdperk-Kleisterlee voltrekt. Tot zover niets nieuws. Wel is opvallend is dat deze transfer zich afspeelt in een tijd waarin de banenmarkt voor dit soort professionals oververhit is. Je zou in dit klimaat verwachten dat een speler als Philips dit soort hooggewaardeerde mensen weet onder te brengen bij onderdelen die momenteel om embedded-software-expertise zitten te springen, zoals Philips Medical Systems.

Een gedeelte van de overgenomen Apptechers is verhuisd naar de Kennedytoren bij het NS-station van Eindhoven. Het grootste deel zit nog in het SFJ-gebouw of elders op de High Tech Campus.

Naast de focus op kernactiviteiten maakt de beweging duidelijk dat Philips steeds meer werk naar Azië verschuift. Het PDSL-team dat nu bij LogicaCMG is ondergebracht, werkte vooral aan zaken als porten naar nieuwe hardwareplatformen en het ontwikkelen van features op bestaande producten. ’Het is een strategische keuze voor Philips Apptech om first of a kind-producten te ontwikkelen‘, zegt vicepresident Ab van de Water die bij Apptech verantwoordelijk is voor de groep die deze tak van sport bedrijft. ’We concentreren ons op de eerste generatie. Dat past beter in de positie die Apptech inneemt tussen Research en de productdivisies.‘

De huidige overeenkomst tussen LogicaCMG en Philips Applied Technologies is tamelijk vrijblijvend. Apptech maakt eerste generatie producten en klanten hebben graag de mogelijkheid om deze producten nog verder te ontwikkelen als ze eenmaal op de markt zijn. Daarbij gaat het om nieuwe features of poorten naar andere hardwareplatforms of besturingssystemen. Van de Water: ’Vanuit de markt was die vraag er wel. Daarom hebben we de constructie met LogicaCMG. Zij kunnen de lifecycle-support overnemen, maar dat hoeft niet.‘ Een groot aantal mensen zit nog in het SFJ-gebouw van Apptech en elders op de High Tech Campus. Anderen zijn verhuisd naar de Kennedytoren in het centrum van Eindhoven.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Mechatronics system design – Part 1

8 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Advanced feedforward control

10 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Course on modern optics for optical designers - Part 1

14 september - 8 februari

Eindhoven

Embedded Linux

17 september - 21 september

Eindhoven

System architect(ing)

24 september - 28 september

Eindhoven