Pieter Edelman
23 August 2016

Processorontwerper Arm betreedt het domein van high performance computing (hpc) via de toevoeging van een set diepe vector-extensies aan zijn 64 bit processoren. Dat heeft het bedrijf onthuld op de Hot Chips-conferentie in Cupertino. Arm heeft al een eerste klant, Fujitsu gaat de opvolger van zijn Riken K-supercomputer op Arm-processoren baseren. Die moet in 2020 het licht zien.

Met vector-uitbreidingen kan de processor een bewerking in een keer op een reeks van waarden tegelijk toepassen (single instruction, multiple data of simd). Arm had hiervoor al een oplossing, de Neon-extensies voor dsp-achtige toepassingen. Deze zijn 128 bit breed, en kunnen daarmee van zestien 8 bit waarden tot twee 64 bit variabelen tegelijk bewerken.

De nieuwe Scalable Vector Extension (SVE) is bedoeld als aanvulling specifiek voor hpc-toepassingen. Chipmakers kunnen vectoren tussen de 128 en 2048 bits implementeren in hun hardware, en anders dan bij Neon hoeft de programmeur geen rekening te houden met de exacte breedte; de processor bepaalt tijdens uitvoer hoe de data het beste verdeeld kunnen worden.

Arm zal binnenkort toevoegingen voor de opensource GCC- en LLVM-compilers uitbrengen om software SVE te ontwikkelen. Het zou daarbij gaan om ondersteuning voor OpenMP, waarmee de programmeur via annotaties kan aangeven waar er wel en geen onderlinge afhankelijkheden zijn tussen datapunten.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.