Pieter Edelman
9 October 2017

In de slepende soap rond de merkrechten van Arduino blijkt Arm een onverwachte slag te hebben geslagen; het heeft zich ingekocht als partner toen het bedrijf hulp nodig had bij de rechtszaken tussen de oprichters. Volgens Arduino is Arm nu een strategisch partner. Er zijn ook twee Arm-medewerkers toegetreden tot de raad van bestuur. Arduino bezweert wel volledig onafhankelijk te blijven.

Arduino als bedrijf kent een complexe geschiedenis. Het project heeft vijf oprichters, maar een van hen richtte een eigen bedrijf op dat de productie van de bordjes verzorgde voor Arduino. Op een gegeven moment registreerde dat in het geheim de Arduino-merknaam in Italië en begon het te claimen dat het het enige echte Arduino is. Daarop ontstond een juridisch gevecht tussen de twee groepen, met als uitkomst dat beide bedrijven vorig jaar weer samengevoegd werden. Korte tijd later kocht het groepje van vier hun dissidente collega uit.

Naar nu blijkt heeft Arm daar een handje bij geholpen, alhoewel niet duidelijk is wat de Britse processorontwerper precies gedaan had. Volgens Arduino heeft Arm niet geïnvesteerd in het bedrijf. Het is echter aannemelijk dat het de rechtszaken en buyout gesponsord heeft.

De grote vraag is welke invloed Arm hiermee krijgt. Arduino zegt dat het volledig onafhankelijk blijft en hardware op zijn merites blijft beoordelen. Het bedrijf gebruikt diverse architecturen, waaronder Arm, alhoewel de oorspronkelijke Arduino een Atmel-mcu gebruikt. Het is echter onwaarschijnlijk dat Arm niks terugverwacht voor zijn hulp.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Arduino_Uno_005
Arduino Uno. Foto: Snootlab.