Pieter Edelman
27 August 2010

Arm heeft op de Hot Chips-conferentie aangekondigd dat het 40 bit geheugenruimtes en virtualisatiefeatures gaat toevoegen aan de Armv7-A-instructieset, die in de Cortex A-processoren wordt gebruikt. De specificaties hiervoor geeft het de komende maanden vrij.

De virtualisatietoevoeging creëert een extra geprivilegieerd niveau voor hypervisors en ondersteunt het vertalen van fysieke geheugenruimte naar virtuele geheugenruimtes voor de gast-OS‘en. Arm zegt al samen te werken met hypervisor-leveranciers Enea, Green Hills, Mentor Graphics, Open Kernel Labs en VMWare.

De Large Physical Address Extension is bedoeld om virtuele 32 bit geheugenruimtes van applicaties te projecteren op een fysiek geheugen van maximaal 1 terabyte (een adressering van 40 bit). De Arm-architectuur is 32 bit en kan daardoor maximaal 4 Gbyte aan geheugen adresseren. Via de aangekondigde extensie kunnen applicaties elk nog steeds maar 32 bit aan geheugen adresseren – ofwel over maximaal 4 Gbyte beschikken – maar het systeem als zodanig kan in theorie 256 van dergelijke applicaties naast elkaar in het geheugen houden. Dit is vergelijkbaar met de Physical Address Extension-extensie op X86-processoren.

David Brash, die de presentatie op Hot Chips gaf, zegt in EE Times dat met name digitale camera‘s gebaat zouden zijn bij een groter geheugen. Ook andere toepassingen waarin Cortex A-processoren worden toegepast, zoals mobiele telefoons, zouden in de toekomst behoefte kunnen krijgen aan meer geheugen. De extensie zou ook een knieval kunnen zijn voor de mogelijkheid Arm in serverchips te verwerken.