Bert Pieters
20 February 2008

Bert Pieters is sinds ruim een jaar aan het werk bij Easics in Leuven. Hij behaalde zijn diploma van burgerlijk ingenieur elektronica aan de Université Catholique de Louvain. Easics is gespecialiseerd in Asic- en FPGA-maatwerk voor toepassingen in machinebouw, draadloze en bedrade communicatie en consumentenelektronica. Bert werkt er als ontwerpingenieur en is verantwoordelijk voor een digitaal subsysteem dat deel uitmaakt van een draadloze chip.

Maandag

Na een prettig weekend ga ik weer aan de slag. Vandaag implementeer ik een klokmanagementmodule voor een energiezuinige draadloze chip. Deze module schakelt verschillende delen van de chip dynamisch aan en uit. Als basis gebruik ik specificaties die mijn collega‘s hebben opgesteld. Dit is een bijzonder risicovolle module, want een bug erin zou de complete chip compromitteren. Ik moet dan ook extra aandacht besteden aan de codereview, het uitvoeren van simulaties en de overige fases van het ontwerptraject.

Dinsdag

Deze ochtend horen we van een leverancier dat die een niet-volatiel geheugenblok heeft gewijzigd dat wij gebruiken in een chipontwerp. Bij state-of-the-art technologie gebeurt het wel vaker dat een IP-core enkele keren verandert in de loop van het ontwikkeltraject. Ik werp een kritische blik op de nieuwe datasheet van dit blok, ga na of het essentiële veranderingen heeft ondergaan en of we het ontwerp van de controller die dit blok aanstuurt, moeten wijzigen. Nadat ik een inschatting heb gemaakt van de hoeveelheid werk die de ontwerpaanpassing inhoudt, neem ik contact op met de klant. Die geeft zijn goedkeuring en ik pas mijn controllerontwerp aan.

Woensdag

Nu moeten we de aangepaste controller testen. Hiertoe breid ik de bestaande testomgeving uit. Ik hergebruik tientallen scenario‘s voor regressietests. Deze zijn geschreven in C++ en bevatten ook asserties. ‘s Woensdags ga ik meestal met enkele collega‘s lunchen in een restaurant in Leuven. Vandaag valt de keuze op de wereldkeuken van Via Via. Het debuggen loopt vlot en diezelfde namiddag integreer ik de aangepaste controller in de chip. Ik draai enkele scripts met regressietests en stel vast dat de integratie geslaagd is. Dan voeg ik het in in het versiebeheersysteem. Vanaf nu kan het complete projectteam gebruikmaken van de aangepaste controller.

Donderdag

Ik ga weer verder met mijn implementatietaak van maandag. Vandaag bereid ik de verificatie van de klokmanagementmodule voor. De module is pas klaar nadat hij voldoende is getest. We moeten er immers van uitgaan dat het ontwerp bugs kan bevatten. Met mijn projectleider en collega‘s bespreek ik hoe de testomgeving er moet uitzien, waarna ik een lijstje maak van de automatische tests en kijk of ik andere testomgevingen kan hergebruiken. Op donderdagnamiddag hebben we ons wekelijkse overleg. Iedereen vertelt over zijn activiteiten van de voorbije week en meldt eventuele wijzigingen aan de planning voor de volgende week. Er is tijd voor kritiek op de huidige toolset en methodologie. Indien nodig breiden we tools uit of maken we er nieuwe bij. We bespreken ook de werking op lange termijn en krijgen informatie over toekomstige projecten.

 advertorial 

8-bit Microcontrollers Still Anchor the Majority of Embedded Designs Today

They are tiny, but vitally important. The market for 8-bit microcontrollers continues to grow strongly as a key part of the drive to digitalisation, highlighted by the current chip shortages. Read more about Microchip’s 8-bit devices.

Vrijdag

Het grootste deel van de dag breng ik door in het meetlaboratorium, al is dat een groot woord gezien onze volautomatische testprocedures. Vanaf de pc lanceer ik een reeks C++-tests die ik eerder gebruikte in computersimulaties. Nu lopen ze op het FPGA-prototype, en binnenkort op de Asic. Volgende week hebben we een Amerikaanse klant op bezoek, voor wie ik een demo zal verzorgen. Het ziet er allemaal prima uit, al blijft zo‘n demo best wel spannend.