Paul van Gerven
24 April 2017

ASMI brengt zijn belang in ASM Pacific Technology terug van 39 tot 34 procent. Dat maakte de Almeerse machinebouwer maandag bekend. Aandeelhouder Eminence Capital dringt aan op een grotere reductie, maar het ASMI-management acht het aandeel in de backendspecialist van strategisch belang.

Het nieuws volgt daags op de publicatie van gunstige eerstekwartaalresultaten: nooit eerder kwamen er zo veel orders binnen. Daaronder bevond zich ook de eerste bestelling voor de nieuwe Intrepid-machine, die onder meer te gebruiken is voor epitaxiale depositie van sources en drains in cmos-transistoren.

ASMI’s orderboek bevat nu voor 204,2 miljoen euro aan bestellingen. De omzet van 144,5 miljoen euro is vergelijkbaar met die behaald in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst steeg van 5,4 miljoen naar 35,9 miljoen euro. ASMI verwacht het dit jaar goed te doen in de ald-markt, met stijgende vraag van zowel logic- als 3d-nand-makers.

Update: Eminence Capital reageert teleurgesteld op de stap van ASMI. De investeerder wil dat het belang verder wordt teruggebracht, in ieder geval tot minder dan dertig procent. Eminence zal volgende maand op de algemene aandeelhoudersvergadering andere beleggers trachten te overtuigen.

BCe24 save the date