René Raaijmakers
14 July 2010

ASML behaalde in het tweede kwartaal van 2010 een omzet van 1069 miljoen euro. De winst bedroeg 239 miljoen euro. Opvallend was de groei van het aantal orders. In het afgelopen kwartaal werd voor 1179 miljoen aan machines besteld in Veldhoven. Daarmee komt het totale orderboek van ASML uit op 2401 miljoen euro.

Duidelijk is dat ASML een nieuw recordjaar tegemoet gaat. ’We verwachten nu voor heel 2010 een omzetgroei van 10 tot 15 procent boven onze historische piek van 3,8 miljard‘, verklaart topman Eric Meurice in een persbericht. Dat betekent een omzet van 4,2 tot 4,4 miljard euro. Meurice verwacht dit niveau in 2011 te handhaven. Daarmee houdt de Veldhovense machinebouwer de crisis buiten de deur, voegde Meurice daar aan toe.

Dit betekent wel dat ASML voorlopig geen zicht heeft op een omzet van 5 miljard euro, het bedrag dat de machinebouwer enkele jaren geleden aan aandeelhouders voorspiegelde als omzetgetal voor 2010. Met de huidige cijfers en vooruitzichten zullen daar weinige investeerders van wakker liggen.

ASML heeft tot nu toe twintig Twinscan NXT:1950I-machines verkocht. Met dit paradepaardje zijn wereldwijd inmiddels een half miljoen wafers belicht. De productie met deze machines is te verbeteren met allerlei producten die ASML aanbiedt binnen zijn Holistische Lithografie-pakket. Chipfabrikanten kunnen hiermee sneller hun fabricage starten, maar ook een hogere opbrengst halen. Topman Eric Meurice onderstreepte dat de verkoop van elke NXT-scanner vergezeld ging van een of meerdere onderdelen uit het Holistische Lithografie-portfolio.

Voor de chipgeneraties van twintig nanometer en kleiner zit ASML in de eindfase van integratie en test van zijn extreem-ultravioletsystemen. Meurice zegt dat ASML binnen een jaar zes systemen zal leveren aan klanten.

Volgens ASML ligt er een stevig fundament voor verdere groei met een aantal duidelijke groeimotoren. In 2010 verdubbelt het aantal lagen dat immersiescanners afbeelden, omdat steeds meer halfgeleiderfabrikanten chips maken met details kleiner dan vijftig nanometer. Deze trend zet in 2011 door, aldus ASML.

Daarnaast schuiven geheugenfabrikanten op naar kleinere knooppunten. Ook achterin het peloton schakelen DRam-fabrikanten nu over naar veertig-nm-nodes, terwijl de kopgroep zich klaarmaakt voor dertig-nm-fabricage. Makers van Nand-flashgeheugens – de geheugenchips die favoriet zijn voor de opslag van foto‘s, muziek en video in draagbare apparatuur – migreren zelfs naar sub-dertig-nm-productie.

Ook maken foundry‘s en de integrated device manufacturers (IDM‘s) zoals Intel, Samsung en Texas Instruments een inhaalslag. Volgens ASML liggen IDM‘s twee tot drie jaar achter met de opwaardering van hun apparatuur, waardoor ze een grotere mix aan technologie nodig hebben. Oudere generaties machines zijn nodig om de huidige nieuwe generaties te ondersteunen. Bovendien zijn de fabrieken van IDM‘s volgelopen, waardoor de foundry‘s meer werk van IDM‘s krijgen.

Om de grote vraag aan te kunnen, werft ASML intensief. Op dit moment staan ruim tweehonderd vacatures open. De machinebouwer wil in productie flexibel uitbreiden, in research en productontwikkeling blijft het investeren. Dit afgelopen kwartaal gaf ASML 125 miljoen euro uit aan R&D, iets meer dan de 120 miljoen euro in het eerste kwartaal.