Nieke Roos
26 May 2016

Een groep Nederlandse bedrijven en organisaties in de publieke sector heeft de Eindhoven Startup Alliance opgericht. Doel is om start-upaccelerator Hightechxl bij te staan bij zijn missie om minstens twintig snelgroeiende hardwareondernemingen te creëren voor 2020. De alliantie bestaat uit ABN Amro, ASML, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Brainport Development, EY en HVG, de gemeente Eindhoven, de High Tech Campus Eindhoven, de NTS-Group en Philips. Ze zullen de incubatie- en acceleratorprogramma’s van Hightechxl voor de komende vijf jaar financieren en/of ondersteunen.

In nauwe samenwerking met Bright Move – een vroegefase-incubator van de TU Eindhoven – richt Hightechxl op de High Tech Campus een incubatieruimte in voor ‘early-stage’ start-ups. Daarnaast voert het acceleratorprogramma’s van zes maanden uit, die de fase van prototype tot toegang tot de markt dekken, gevolgd door additionele ondersteuning tijdens de scale-upfase. In 2020 wil het ten minste honderd hightech-hardwarebedrijven hebben versneld. Daarvan zouden er twintig een snelle groei moeten laten zien en de volgende oem’s moeten worden. Zo hoopt het honderden of zelfs duizenden nieuwe banen te creëren in de regio Eindhoven en daarbuiten.

Een van de manieren waarop de leden van de Eindhoven Startup Alliance de bedrijven in het programma willen ondersteunen, is mentoring. Ze kunnen ook zelf met hen aan de slag gaan en helpen bij het oplossen van hun uitdagingen of zelfs hun launching customer worden. Of ze koppelen de starters aan bedrijven in de eigen leveringsketen.

NTS heeft zich aangesloten bij de alliantie vanuit de wens om meer hightech-oem’s in de regio te laten ontstaan. Versterking van het hightech-hardware-ecosysteem is ook in het belang van ASML, dat voor zijn succes rekent op een netwerk van leveranciers en technologiepartners. Voor Philips is Hightechxl een prima platform om start-ups vanuit grote bedrijven te helpen met groei en om op het gebied van ondernemerschap van elkaar te leren.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.