Paul van Gerven
17 April 2013

Peter Wennink volgt per 1 juli Eric Meurice op als topman van ASML. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Wennink bekleedde sinds 1999 de CFO-positie, maar met een ruime taakopvatting: hij trad regelmatig naar buiten als het gezicht van het bedrijf. In een videoboodschap zegt Wennink geen grote veranderingen in de strategie en de roadmap van ASML te willen doorvoeren.

Meurice was sinds 2004 CEO. Hij blijft aan in een adviserende rol tot het einde van zijn contract in maart 2014. De raad van bestuur blijft verder ongewijzigd met CTO Martin van den Brink en executive vice presidents Frits van Hout en Frederic Schneider-Maunoury.

Zoals verwacht draaide ASML in het eerste kwartaal niet op volle toeren. Het noteerde een omzet van 892 miljoen euro, het laagste niveau sinds de start van 2010. Oorzaak is een zwakke pc-markt, die lijdt onder de opkomst van de tablet. In termen van vraag naar processoren maakt dat weinig uit, maar tablets hebben over het algemeen minder geheugen aan boord dan pc‘s. Toch ziet ASML ook bij geheugenklanten de situatie aantrekken, mede door de volgende generatie mobiele apparatuur, die meer geheugen aan boord krijgt. De Veldhovenaren herhaalden de verwachting dat de jaaromzet op hetzelfde niveau uitkomt als 2012, implicerend dat de markt de tweede helft van het jaar een paar versnellingen opschakelt.

In de altijd spannende race tegen de klok om met een productiewaardige EUV-scanner te komen, meldt ASML nu aan de lithografische eisen voor 10-nanometer-logic-chips (23 nanometer half pitch) te kunnen voldoen. Het bronvermogen heeft een stabiele 55 watt bereikt, goed voor ongeveer 43 wafers per uur. ASML zegt er alle vertrouwen in te hebben halverwege volgend jaar de beloofde zeventig wafers per uur te kunnen verwerken.

BCe24 save the date

De komende maanden zal moeten blijken in hoeverre chipmakers daarin geloven. Om in 2016 en 2017 met EUV te gaan produceren, moeten zij binnenkort hun bestellingen plaatsen. Dit jaar verscheept ASML nog zes NXE:3300B-preproductiescanners, de eerste in het lopende kwartaal.