René Raaijmakers
15 April 2009

De wereldwijde economische recessie blijft ASML in een wurggreep houden, maar in het persbericht dat deze morgen uitging, kan topman Eric Meurice toch wijzen naar de eerste lichtpuntjes. ’We zien de technologieaankopen toenemen‘, stelt hij. Het afgelopen kwartaal bestelden klanten voor 207 miljoen euro aan machines: vier nieuwe en vier gebruikte. Ter vergelijking: de zeven nieuwe en vier gebruikte systemen die ASML in dezelfde periode uitleverde, brachten maar 101 miljoen in het laatje.

De machinebouwer schat dat de vraag naar nieuwe technologie een omzet zal genereren tussen de 400 en 500 miljoen euro per kwartaal. Gelet op de activiteiten bij klanten verwacht het bedrijf dit niveau in de tweede helft van dit jaar te bereiken. Het gaat daarbij vooral om immersielithografie die nodig is om Nand-flash te gaan produceren met details van 35 nm, DRams in 55 nm en logische schakelingen voor 45 nm-technologie.

Meurice wijst ook naar de positieve berichten uit Taiwan. Daar liet ‘s werelds grootste foundry TSMC afgelopen maand een hoger dan verwachte omzetstijging zien van 17 procent. Als de consolidatie van Taiwanese DRam-producenten doorgaat, is dat ook positief voor ASML. Inotera, Nanya, Powerchip, Promos, Rexchip en Winbond zijn van plan samen te gaan tot Taiwan Memory Corporation (TMC). Dit nieuwe bedrijf, waarin de Taiwanese regering een minderheidsbelang krijgt, koos het Japanse Elpida onlangs als strategische technologiepartner.

De positieve tekenen komen in het meest extreme kwartaal van de lithografiespecialist uit Veldhoven. In de afgelopen drie maanden boekte ASML een omzet van 184 miljoen euro: 101 miljoen euro uit systeemverkopen, 83 miljoen uit service en ondersteuning. Het laatste kwartaal van 2008 was de omzet nog 494 miljoen, het eerste kwartaal van vorig jaar was dat 919 miljoen. Deze omzetdaling is historisch, zowel in relatieve (80 procent) als absolute (735 miljoen euro) termen. Het nettoverlies voor het afgelopen kwartaal komt neer op 117 miljoen euro, tegen 88 miljoen euro verlies het kwartaal ervoor en 145 miljoen winst een jaar geleden.

BCe24 save the date

Onder deze extreme omstandigheden slaagde ASML erin zijn kas te spekken door kostenbesparing en 300 miljoen euro reductie van zijn werkkapitaal. Meurice: ’We voerden besparingen uit in R&D, maar we behielden alle strategische investeringen.‘ ASML kon op de conferentie SPIE Advanced Lithography de resultaten presenteren van 28 nm-lithografie met extreem ultraviolet licht (EUV) met een volledig veld. Het bedrijf bevestigde de plannen om in 2010 de eerste EUV-preproductiesystemen te leveren.