Paul van Gerven
12 February 2016

ASML had bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers eind januari een opsteker voor iedereen die zich zorgen maakt over de wereldeconomie. De bestellingen bij de chipmachinefabrikant waren het afgelopen kwartaal met dertig procent toegenomen. Dat was voor ongeveer de helft te danken aan Intel, dat een nieuwe nand-fab in China moet vullen, maar toch: voor een wereldeconomie die op instorten zou staan, is het een forse stijging. Waarmee ASML natuurlijk niet de negatieve signalen wil bagatelliseren, benadrukte cfo Wolfgang Nickl, maar het wil er wel een positief teken tegenoverstellen.

ASML verwacht dan ook geen slecht jaar tegemoet te gaan. Het eerste kwartaal gaat nog gebukt onder de dip die in het afsluitende kwart al was ingezet, maar daarna beginnen logic-makers aan de ramp-up van 10-nanometerproductie. Boven op een tamelijk stabiele geheugenmarkt ziet ASML daarom geen reden tot pessimisme. Er is meer nodig om de triomftocht naar een jaaromzet van tien miljard euro in 2020 te verstoren.

Nog niet eens zo heel lang geleden staken de zaken heel anders in elkaar: het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie was notoir, en ook ASML deinde mee op die golfbewegingen. Tegenwoordig zijn er minder schommelingen, omdat dalen in de ene markt (bijvoorbeeld geheugens) worden gecompenseerd door pieken in de andere (bijvoorbeeld logic). Verder helpt het dat aan de leading edge nog maar een beperkt aantal spelers actief zijn.

ASML NXE3350B 01
Illustratie: ASML

Ook euv gaat het feestje echt niet meer bederven, zo lijkt het. ASML heeft al zijn doelstellingen voor 2015 gehaald: machines die duizend wafers per dag kunnen verwerken en een beschikbaarheid van zeventig procent. Het eerste doel was al begin 2015 behaald en is recentelijk verbeterd naar 1250 wafers per dag bij ASML in Veldhoven. De target voor 2016 is vijftienhonderd wafers. Wat betreft de beschikbaarheid haalden zes scanners bij klanten de zeventig procent over vier weken, eentje haalde zelfs tachtig procent – de doelstelling voor dit jaar.

Dat betekent dat ASML op koers ligt om in 2017 te beginnen met de euv-ramp-up. Chipmakers gaan dan op zijn vroegst in 2018 productie draaien.