Alexander Pil
8 September 2006

De Belgische betaalspecialisten Banksys en Bank Card Company (BCC) komen in handen van Atos Origin. De vier grote aandeelhouders van de twee bedrijven, Dexia, Fortis, ING en KBC, hadden op de overname aangedrongen vanwege de naderende eenwording van de Europese betaalmarkt. Vanaf 2008 moeten overboekingen, automatische machtigingen en de transacties met een betaalpas Europabreed functioneren (Single Euro Payments Area, Sepa). Banksys en BCC waren daarom op zoek naar een partner om die nieuwe wereld compleet te kunnen bedienen. ’Dankzij dit nieuwe partnership kunnen Banksys en BCC een prominente rol spelen in het internationale betaallandschap‘, aldus de partijen in een persbericht. Financiële details over de overname zijn niet vrijgegeven.

0695162970000
Het Brusselse Banksys lanceerde eind 2005 de Xentissimo, zijn tweede draagbare betaalterminal op basis van Ecos en Linux.

De vier grootste aandeelhouders willen Banksys en BCC voorbereiden op ’een Europese rol in de toekomstige markt van de elektronische transactieverwerking, de aansluiting van handelaars op het elektronische betaalnetwerk en de verkoop van betaalterminals‘. Dat laatste is van belang. Een van de kernactiviteiten van Banksys is de ontwikkeling en verkoop van betaalautomaten, een tak van sport die niet direct past in de Atos-stal. ’Atos Origin heeft echter interesse getoond in ons hele bedrijf‘, aldus Jean Michel Dasnoy van Banksys. ’Er is geen reden om aan te nemen dat ze deze divisie zullen laten vallen.‘

Banksys en BCC maken momenteel deel uit van een consortium van Belgische banken, waartoe ook Dexia, Fortis, ING en KBC behoren. In 2005 bedroegen hun gemeenschappelijke inkomsten 309 miljoen euro. De beide ondernemingen hebben 1100 werknemers in dienst.