Alexander Pil
18 December 2008

Atos Origin verkoopt zijn Nederlandse afdeling Technical Automation (TA) per 31 december 2008 aan investeringsmaatschappij Gilde. Op korte termijn moet de spin-off samen gaan met Task24, dat zich deze zomer afsplitste van Ordina. Philip van Blanken van Task24 wordt de CEO van de combinatie. De partijen hebben geen details vrijgegeven over het bedrag dat met de transactie is gemoeid.

Atos Origin splitst TA af omdat het niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoort. Het van oorsprong Franse bedrijf kwam uit bij Task24 dat technische automatisering als core business heeft en waarvoor de overname van Atos Origin TA een strategische uitbreiding betekent. De eerste gesprekken tussen de partijen dateren al van eind september.

Atos Origin TA is de op drie na grootste speler in de Nederlandse markt voor technische automatisering. Er werken 220 mensen, verspreid over twee locaties in Utrecht en Eindhoven. Alle medewerkers zullen tegen gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden overgaan naar Task24.

’Je ziet een flinke consolidatieslag in de industrie‘, zegt Aad Vredenbregt, die de embedded-activiteiten van Atos Origin onder zijn hoede heeft. ’Het is dus van belang dat je een robuuste organisatie hebt. Alleen dan kun je risico‘s delen met de klant. We komen nu uit op ongeveer 550 medewerkers. Dat geeft zekerheid voor onze klanten en voor ons personeel. De ambitie is om over een jaar of vier à vijf op zo‘n duizend man te zitten.‘

Techwatch Books: ASML Architects

Philip van Blanken krijgt de leiding over het uitgebreide Task24. Hij werkte in de jaren negentig jarenlang voor Atos Origin en BSO. Daarna had hij een topmanagementfunctie bij Ordina waar hij verantwoordelijk was voor delivery en peoplemanagement. Sinds de verzelfstandiging van Task24 zit hij er in de raad van commissarissen.

De rest van het hoger management zal bestaan uit Geert Eijkhout, Richard van Seeters, Ad van Sprang, Rob Veenig en Aad Vredenbregt. Eijkhout is de huidige directeur van Task24. Hij krijgt de rol van commercieel directeur in de nieuwe organisatie. Van Sprang (Task24) en Vredenbregt worden allebei operationeel directeur. Veenig wordt verantwoordelijk voor de financiën. Van Seeters ten slotte gaat leiding geven aan de projectorganisatie. Vredenbregt: ’Ons streven is om minstens 30 procent van onze omzet te halen uit projecten.‘

De integratie van de twee organisaties zal een paar maanden in beslag nemen. De deadline staat voorlopig op 1 april. ’Maar‘, zegt Vredenbregt, ’we moeten er eerst voor zorgen dat het bedrijf recessiebestendig is. Vooral naar onze klanten is het belangrijk om stabiliteit te kunnen tonen. We zullen dus niet alles in het werk stellen om de twee takken zo snel mogelijk samen te voegen. Eerst zekerheid, daarna leggen we de nadruk op de integratie.‘

Task24 en Atos Origin zijn er nog niet uit waar het hoofdkantoor van de TA-combinatie komt te staan. Beide partijen hebben een vestiging in Eindhoven. Task24 zit in het oude Bergson-pand, maar de gemeente wil daar een andere bestemming aan geven. Ook Atos Origin moet zijn huidige kantoor op het Flight Forum verlaten. Een gezamenlijke nieuwe vestiging zou daarom een goede kandidaat zijn voor een hoofdkwartier.