Nieke Roos
8 November 2016

De Parkshuttle naar bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, Nederlands eerste zelfrijdende systeem, blijft nog zeker twee jaar rijden. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft besloten de concessie van vervoersmaatschappij Connexxion te verlengen tot eind 2018. De gemeente Capelle heeft de intentie om het huidige systeem daarna te vernieuwen en de route uit te breiden. De hoge waardering van de reizigers, onder meer voor de betrouwbaarheid, en de bijdrage aan de aantrekkelijkheid van het Rivium liggen ten grondslag aan de beslissing.

Parkshuttle

De Capelse Parkshuttle rijdt sinds 1999 en is daarmee niet alleen het eerste zelfrijdende systeem in Nederland maar ook ’s werelds oudste vorm van zelfrijdend openbaar vervoer op de weg. Dagelijks maken meer dan tweeduizend reizigers gebruik van de verbinding tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het Rivium. Ondanks dat de autonome voertuigen van 2getthere inmiddels dertien jaar oud zijn en elk meer dan tweehonderdduizend kilometer hebben gereden, functioneren ze nog prima.

2getthere is wel al bezig met de ontwikkeling van de derde generatie zelfrijdende voertuigen, die geschikt moeten zijn om gemengd met ander verkeer te kunnen rijden. Ze zijn lichter, bidirectioneel – waardoor keerlussen tot het verleden behoren – en uitgerust met airconditioning. Het eerste prototype is eind januari beschikbaar. Het Utrechtse bedrijf heeft contact met de gemeente Capelle aan den IJssel, de MRDH en Connexxion over de inzet van de nieuwe voertuigen op het verlengde traject.

De gemeente wilt het systeem in eerste instantie uitbreiden naar een halte bij de Van Brienenoordbrug. De route hiernaartoe voert over de openbare weg, waardoor de Parkshuttle straks het eerste systeem zal zijn dat daadwerkelijk autonoom rijdt, zonder steward in het voertuig. ‘We komen er steeds meer achter dat we goud in handen hebben’, zegt wethouder Dick van Sluis. ‘Waar anderen pas sinds kort kijken naar zelfrijdend vervoer, zijn we er in Capelle al sinds 1999 mee vertrouwd. Dat geeft ons een voorsprong en maakt dat ons zelfrijdend vervoer volop in de belangstelling staat, zowel nationaal als internationaal.’

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Binnen de MRDH ontstaan steeds meer locaties om te testen met zelfrijdend vervoer. Wethouder Van Sluis: ‘Nu de concessie voor Capelle met twee jaar is verlengd, biedt dat ruimte om ook andere systemen te laten testen en zelf te kijken hoe we de Parkshuttle kunnen uitbreiden.’