De drijvende krachten van het succesvolle No Wires Needed zijn weer voor zichzelf begonnen. Remi Blokker, Ronald Brockmann en Maarten Hoeben hebben Avinity opgericht. De start-up ontwikkelt toepassingen om beeld en geluid van internet draadloos te transporteren naar dvd-spelers, settopboxen of tv‘s. De kastjes moeten zorgen voor betrouwbare overdracht zonder dure en ingewikkelde hardware en software.
No Wires Needed leverde eind jaren negentig media access controllers (MAC‘s) voor 11 Mbit WLAN en destijds als enige ook voor 54 Mbit. In 2000 ging het Bilthovense bedrijf voor ruim 200 miljoen gulden over naar Intersil. Twee jaar geleden verhuisden Intersils draadloos Ethernet-activiteiten naar Globespan Virata, dat vorig jaar in handen kwam van Conexant. Het No Wires Needed-team verkaste elke keer mee, maar het begon toch weer te kriebelen. Brockmann en co. wilden weer op eigen benen staan.
Afgelopen februari zag Avinity in Hilversum het levenslicht. Brockmann is CEO, Blokker COO. Maarten Hoeben is verantwoordelijk voor de softwarearchitectuur. Het eerste product met Hilversumse technologie is al op de markt. Sitecom lanceerde onlangs de WL-124, een draadloze oplossing om films, foto‘s en muziekbestanden die zijn opgeslagen op een pc, af te spelen op een stereo-installatie of tv. Met een afstandsbediening en het contentmanagementsysteem kan de gebruiker selecteren welk bestand hij wil horen of zien. Ook is het mogelijk het journaal op aanvraag te kijken via streaming links.

De start-up heeft gekozen voor een client-serverarchitectuur. ’De brains zitten aan de serverkant‘, vertelt Ronald Brockmann. ’Het kastje bij de tv moet zo simpel mogelijk blijven. De client heeft hardware aan boord voor DVB en WLAN, en zorgt ook voor de navigatie op het tv-scherm. De database staat echter gewoon op de server. De kijker ziet alleen een image van de gegevens op zijn tv. De client draait op Linux omdat we daarmee snel en goedkoop kunnen ontwikkelen.‘
Op een draadloze technologie heeft Avinity zich nog niet vastgepind. Voor een goede overdracht zijn snelheden nodig tussen de 4 en 6 Mbit/s. Een van de mogelijkheden is de methode van Airgo Networks, die gebruikmaakt van meerdere ingangen en meerdere uitgangen (multiple input multiple output, MIMO). Brockmann: ’MIMO is een goede oplossing, maar relatief duur. 802.11g op zichzelf is niet betrouwbaar genoeg voor videostreaming. Om dit te verbeteren kunnen we er een smartantenne bovenop plaatsen. Hiermee is het mogelijk om de versterking van de antenne een richting mee te geven. Je kunt dan de kant op kijken waar je weet dat de zender staat.‘
Een van de lastige punten in het systeem is het aantal verschillende codecs. ’We hebben ervoor gekozen om de pc die codecproblemen te laten oplossen‘, legt Brockmann uit. ’Aan de clientkant hebben we dan genoeg aan DVB.‘ Behalve een gedistribueerde oplossing heeft Avinity ook een referentieontwerp gebouwd waarmee de tv rechtstreeks aan het internet hangt. Een thuis-pc is dan niet meer nodig. Dit systeem ondersteunt MPEG-2 en H.264, de dominante codecs op de IPTV-markt, en Windows Media 9, de belangrijkste codec voor internetmateriaal.
De starters willen samenwerken met ODM‘s, OEM‘s en producenten van consumentenelektronica en pc-randapparatuur. Brockmann erkent dat Philips een logische partner zou zijn. De Eindhovense elektronicagigant heeft ambient intelligence hoog in het vaandel staan. De Avinity-technologie sluit goed aan op dit principe. ’Ook praten we met alle grote omroepen over hun internetplannen‘, vertelt Brockmann. ’Dat is het voordeel als je op het mediapark in Hilversum bent gevestigd. Hoewel beide werelden botsen, kunnen we toch veel van elkaar leren.‘
Brockmann schat dat de draadloze tv-kastjes voor internetbeeld en -geluid binnen nu en drie jaar op grote schaal zullen doorbreken. ’Maar het zou me niets verbazen als het vier jaar wordt‘, aldus Brockmann.